Copiii sunt adesea bătuţi, intimidaţi, aceste comportamente deviante punându-şi amprenta asupra dezvoltării lor. UNICEF a lansat raportul „Ascuns la vedere”, cea mai mare compilaţie de date referitoare la violenţa împotriva copiilor realizată vreodată ce arată amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual şi emoţional la care sunt supuşi cei mici.

Raportul se bazează pe date din 190 de ţări, documentând violenţa în locurile în care copiii ar trebui să fie în siguranţă: în comunităţile, şcolile şi casele lor. De asemenea, detaliază efectele de durată, adesea trans-generaţionale ale violenţei, concluzionând că, pentru copiii expuşi violenţei, abuzului şi neglijării, riscul de a fi şomeri, de a trăi în sărăcie şi de a fi violenţi la rândul lor este mai mare.

Disciplinarea prin pedeapsă fizică

Aproximativ 17% din copiii din 58 de ţări sunt supuşi unor forme severe de pedeapsă fizică (loviri în cap, urechi sau faţă sau lovituri dure şi repetate). La nivel global, trei din zece adulţi consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a creşte copiii bine. În România, o evaluare UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva apreciat a fi greşit, prima reacţie a 54% dintre părinţi este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre părinţi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.

Atitudinile faţă de violenţă

Aproape jumătate din fetele adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani (în jur de 126 de milioane) consideră că soţul are o justificare în a-şi lovi soţia în anumite circumstanţe. În 28 din 60 de ţări, informaţii despre ambele sexe relevă că mai multe fete decât băieţi cred că bătaia soţiei este uneori justificată. Informaţii din 30 de ţări sugerează că aproape şapte din zece fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani care au fost victime ale abuzului fizic şi/sau sexual nu au cerut niciodată ajutor.

Intimidare şi abuz sexual

Un pic mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 şi 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizaţi cu regularitate în şcoală. De asemenea, în jur de 120 de milioane de fete sub vârsta de 20 de ani (aproximativ 1 din 10) au avut contact sexual forţat sau alte acte sexuale forţate, iar una din trei fete adolescente măritate vreodată, cu vârsta între 15 şi 19 ani (84 de milioane), au fost victime ale violenţelor emoţionale, fizice sau sexuale comise de soţii sau partenerii lor. Cea mai comună formă de violenţă sexuală pentru ambele sexe a fost victimizarea în spaţiul virtual (pe internet).

Omucidere

O cincime din victimele omuciderii la nivel global sunt copii şi adolescenţi sub vârsta de 20 de ani, rezultând un număr de aproape 95.000 de morţi în 2012. Din ţările Europei de Vest şi Americii de Nord, rata cea mai mare de omucideri este deţinută de Statele Unite ale Americii.

Strategii

Pentru a lupta împotriva acestui fenomen complex, UNICEF indică şase strategii care dau posibilitatea societăţii ca întreg, de la familii la guverne, să prevină şi să reducă violenţa împotriva copiilor. Acestea includ susţinerea părinţilor şi crearea unor abilităţi de viaţă la copii; schimbarea atitudinilor; întărirea sistemelor şi serviciilor judiciare, penale şi sociale şi generarea de dovezi, precum şi conştientizare în legătură cu violenţa şi costurile ei umane şi socio-economice pentru a schimba atitudini şi norme.

Puţine cazuri declarate

În România, în anul 2011 au fost raportate aproximativ 11.000 de cazuri de violenţă împotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri includ neglijarea copiilor, abuz emoţional, fizic şi sexual. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violenţă asupra copilului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro