• De la o luna la alta sunt amanati pentru interventia chirurgicala • Au dureri ingrozitoare si nu mai suporta atata umilinta • Majoritatea bolnavilor au fost reprogramati de mai multe ori si au ajuns sa creada ca nu vor mai ajunge niciodata in sala de operatie

Bolnavii care sunt obligati sa faca cale intoarsa dupa ce strabat sute de kilometri pentru a ajunge la spital sunt la un pas de a porni o adevarata rascoala. Medicii incearca sa-i linisteasca promitandu-le ca vor beneficia de interventia chirurgicala de care au nevoie la urmatoarea programare. Pentru unii dintre pacienti urmatoarea programare se transforma tot intr-o amanare. Pe lista de asteptare sunt inscrisi peste 250 de bolnavi care au nevoie de proteza de sold sau genunchi. De multe ori medicilor din Clinica de ortopedie le este frica sa dea ochii cu bolnavii, pentru ca acestia au ajuns in situatia de a nu se mai putea controla. Toate astea se intampla din cauza fondurile foarte mici alocate de Ministerul Sanatatii pentru Programul national de endoprotezare.

Medicii din Clinica de ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare au precizat ca o situatie ca acum nu a existat niciodata de cand se deruleaza programul. In urma cu doua saptamani, managerul unitatii medicale, a spus ca urmau sa se aloce niste fonduri pentru programul respectiv la rectificarea bugetara, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Conducerea spitalului a inaintat un memoriu Ministerului Sanatatii, prin care a aratat situatia disperata a acestor bolnavi si asteapta sa se ia o decizie. Lista de asteptare este completata pana in luna aprilie 2015. Majoritatea pacientilor sunt nevoiti sa astepte chiar mai bine de un an de zile pentru a beneficia de o operatie pentru montarea unei proteze de sold sau genunchi. Pacientii nu isi permit sa-si cumpere o astfel de proteza, costul variind intre 700 si chiar 5000 de euro. In prezent, in clinica exista doar cateva proteze, chirurgii fiind pusi in situatia de a alege care dintre bolnavi sa fie operat. Pana cand ministerul va decide sa aloce fondurile necesare, bolnavii sunt nevoiti sa suporte dureri mari si sa se deplaseze cu mare dificultate.

"Pacientii vin si se plang ca nu mai pot suporta durerile. Calitatea vietii acestor oameni este foarte proasta. Sunt pacienti din alte judete care inchiriaza masini pentru a ajunge al spital, la programare, si cand ajung aici trebuie sa le spui ca nu poti sa-i operezi. Bineinteles ca apar discutii, uneori destul de aprinse. Acum se opereaza sub 10 la suta dintre pacientii care au nevoie de proteze. Nu mai stim cum sa ne purtam cu bolnavii ca sa nu se ajunga la lucruri grave", a declarat unul dintre medici. Conducerea Spitalului de Recuperare spera ca macar dupa 1 octombrie sa se aloce bani suficienti pentru programul de endoprotezare si sa se poata efectua mai multe interventii chirurgicale.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro