Printre cei care vor ajunge in fata instantei se numara si vaduva lui Ilie Vonica, proprietarului grupului medical Polisano, care s-a sinucis in timpul anchetei.
Procurorii bucuresteni au finalizat ancheta in cazul unuia din cele mai mari scandaluri care au zguduit lumea medicala su au dispus trimiterea in judecata a noua persoane. Printre acestea se numara medici si farmacisti acuzati ca ar fi creat o adevarata retea care se ocupa cu intocmirea de retete oncologice false si decontarea ilegala a acestora la CNAS, creand un prejudiciu ce depaseste 8,3 milioane de lei.
Mult mai grav este faptul ca banii respectivi proveneau din fondurile alocate bolnavilor de cancer, iar in timp ce pacientii lor erau pusi uneori in situatia de a-si intrerupe tratamentele din lipsa de fonduri, medicii care ar fi trebuit sa ii ingrijeasca obtineau, ilegal, sume uriase pe seama suferintei lor. Ancheta a vizat in principal cunoscutul grup medical Polisano, detinatorul lantului de farmacii Reteta, prin intermediul carora se efectua decontarea ilegala a retetelor falsificate. Printre inculpatii trimisi in judecata se numara si Ioana Vonica, vaduva lui Ilie Vonica, detinatorul grupului Polisano, care s-a sinucis la scurt timp de la inceperea anchetei, dupa ce sotia sa fusese arestata preventiv.
Din rechizitoriul intocmit de procurori rezulta ca faptele s-au petrecut in perioada octombrie 2008-decembrie 2010, timp in care au fost decontate ilegal, de la CNAS, 1.100 de retete fictive, in valoare de 8.322.766 de lei. Retetele au fost intocmite de medicii hematologi Aristica Poenaru, Otilia Georgescu si Emilia Niculescu-Mizil.
Documentele erau intocmite pe numele unor pacienti care nu au beneficiat niciodata de medicamentele prescrise, unele nume fiind chiar fictive. Erau prescrise medicamente oncologice si hematologice, intrucat costurile acestora sunt foarte mari si astfel, sumele dcontate de la CNAS erau considerabile. Retetele ajungeau apoi la cateva farmacii din lantul Reteta, administrat de Ioana Vonica, prin intermediul carora se efectuau decontarile. In momentul in care trimiteau retetele la farmacii, medicii isi primeau partea lor de bani, ulterior, sumele provenite de la CNAS fiind virate in conturile firmei la care Ioana Vonica era administrator. De aici, banii erau dirijati catre conturile altor doua firme fantoma, de unde erau retrase in numerar sau virate in alte conturi, pentru a da o aparenta de legalitate si a li se pierde urma.
Tot in sarcina Ioanei Vonica si a altor trei inculpati, anchetatorii au pus si comiterea unor infractiuni economice, constand in sustragerea de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit. Pentru a masca decontarea ilegala a retetelor, Ioana Vonica si o alta inculpata din dosar au apelat la doua firme fantoma create de Valentin Oprea si Mihai Nastasie. Au inregistrat in evidentele contabile achizitii fictive de la cele doua firme fantoma, medicamentele oncologice si pe cele hematologice, in total fiiind inregistrate 74 de astfel de tranzactii fictive, in valoare de peste 7,5 milioane de lei.
Opt din cei noua inculpati care vor comparea in fata instantei vor fi judecati in stare de arest preventiv, in cazul Emiliei Niculescu-Mizil fiind luata doar masura controlului judiciar.
In ceea ce priveste faptele, Ioana Vonica si Iuliana Ilincea vor fi judecate pentru inselaciune in forma continuata, evaziune fiscala in forma continuata, spalare de bani in forma continuata si uz de fals in forma continuata, in timp ce ceilalti 7 inculpati, printre care cele trei doctorite si doi diriginti de farmacie, vor fi cercetati pentru complicitate la comiterea acestor infractiuni.