Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS) atentioneazã bolnavii cu cancer cã au nevoie de un singur bilet de trimitere de la medicul de familie pentru o curã cu citostatice, iar aceasta poate fi de maximum sase sedinte, programate de regulã la interval de trei sãptãmâni una de cealaltã.
“În primul rând, este important de retinut cã medicul de familie poate elibera oricâte bilete de trimitere sunt necesare pe parcursul unei luni. Dar nu vrem sã punem bolnavii pe drumuri, de aceea l-am atentionat pe managerul Institutului Oncologic Bucuresti cã pacientii trebuie sã prezinte un singur bilet de trimitere, odatã cu prima sedintã din curã. Spre exemplu, o curã are sase sedinte, maximum cât poate fi prescris. Pacientul va prezenta un singur bilet de trimite odatã cu prima sedintã. Pentru celelalte cinci sedinte, pacientul va veni fãrã bilet de trimitere”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Pe o retea de socializare a apãrut infromatia potrivit cãreia de la 1 septembrie 2014 li se cere bolnavilor de cancer trimitere de la medicul de familie pentru “orice analizã sau internare în ambulatoriu”. “Statul român în frunte cu Casa Nationalã de Asigurari de Sãnãtate a decis cã bolnavii care se trateazã la Institutul Oncologic Bucuresti ar trebui sã se împutineze. Prin urmare a introdus o reglementare prin care cere bilet de trimitere de la medicul de familie pentru orice analizã sau internare în ambulatoriu.
Ca sa întelegeti, analizele de control necesare în astfel de cazuri se fac de câteva ori pe lunã în conditiile în care medicul de familie, conform reglementãrilor aceleiasi CNAS, nu poate acorda decât o singurã trimitere în aceeasi lunã. La fel, tratamentele de chimioterapie presupun protocoale de adiministrare la intervale precise, cicluri de zile mai mici de o lunã, dar pentru începerea acestor tratamente e necesarã o evaluare medicalã, analize, care nu se pot face decât pe baza trimiterii de la acelasi medic de familie. Tot o datã pe lunã. Bolnavii de cancer cer sã înceteze aceastã situatie absurdã si criminalã”, se aratã într-un mesaj postat pe Facebook. Presedintele CNAS a mai explicat cã orice analizã de control necesarã pe durata unei cure nu presupune un alt bilet de trimitere. Toate casele de asigurari de sãnãtate au primit aceste precizãri si sunt obligate sã le transmitã furnizorilor de servicii medicale cu care se aflã în relatie contractualã si care deruleazã astfel de activitãti, a mai spus Ciurchea.
Citeste documentul oficial
Informare afectiuni oncologie / Spitalizare de zi
CNAS atentioneaza pacientii cu cancer: Este nevoie de un singur bilet de trimitere pe cura