Suferind de ani de zile de subfinanțare cronică, sistemul public de sănătate din România este totuși cel mai mare consumator de resurse, anual circa 4 miliarde de euro intrând în această veritabilă „gaură neagră”. Ceea ce demonstrează fără tăgadă faptul că acești bani au fost cheltuiți până acum ineficient.
Guvernul Ponta face un prim pas, important, pe calea însănătoșirii financiare a sistemului sanitar românesc, prin introducerea cardurilor de sănătate. Nu este un proiect nou, a fost demarat cu multă vreme în urmă, dar guvernele precedente nu numai că n-au reușit să implementeze acest sistem, dar au permis ca sume considerabile să fie drenate către interese private. De altfel, corpul de control al primului-ministru a demontat acest caz flagrant de corupție la nivel înalt din timpul guvernelor PDL, și urmează ca justiția să-și spună, mai devreme sau mai târziu, cuvântul. În momentul de față, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are are deja circa 12 milioane de carduri tipărite, din cele peste 13 milioane câte vor fi în final, care vor începe să fie distribuite după data de 20 septembrie prin Poșta Română. Aceste carduri nu vor asigura doar accesul cetățenilor la serviciile din sistemul public de sănătate, ci vor permite și întocmirea istoricului fiecărui pacient, ceea ce va genera o evidență strictă a serviciilor prestate și a decontării acestora. Cu alte cuvinte, vom avea, în sfârșit, garanția că banii plătiți pentru Sănătate sunt folosiți pentru Sănătate, iar sistemul va fi mai eficient și mai transparent, așa cum trebuie să fie orice sistem finanțat din banii contribuabililor.
În plus, e de salutat faptul că această operațiune amplă de distribuire la nivel național a cardurilor va reprezenta, chiar dacă acesta nu a fost un scop în sine, ci doar o consecință a procesului de achiziție publică, și o adevărată gură de oxigen pentru Poșta Română, o instituție greu încercată până acum de corupție și management defectuos, de menținerea căreia pe linia de plutire depind familiile a 28.000 de români.
Oricât de mult ne-am bucura că lucrurile au fost deblocate și că evoluează în direcția cea bună, așa cum s-a întâmplat și cu fondurile europene, nu este suficient ca actualul guvern să facă lucruri, să construiască. Este în egală măsură important și să vedem de ce lucrurile nu au mers până acum, cine sunt vinovații, iar aceștia să răspundă. Politic, pecuniar sau penal, în funcție de faptele fiecăruia.
Notă: această declarație politică a fost citită în plenul Senatului, în ședința din 9 septembrie 2014.