Aflaţi în faţa unui diagnostic îngrijorător, puţini pacienţi ştiu că au dreptul de a solicita o a doua opinie medicală. De aceea, mai mulţi doctori români care profesează în clinici din străinătate intenţionează să vină periodic în România pentru a rezolva cazurile complicate.

Deşi legea prevede că pacientul poate beneficia de o a doua opinie medicală atunci când primeşte un diagnostic îngrijorător, puţini sunt cei care sunt sfătuiţi de doctorul care le-a depistat afecţiunea să mai consulte un alt specialist.

Concret, dreptul la a doua opinie medicală există în România mai mult pe hârtie decât în practică, iar cei care nu sunt mulţumiţi de diagnostic sau de tratamentul indicat preferă să scoată bani grei din buzunar pentru a solicita părerea unor experţi de la alte clinici sau din străinătate.
Luând în calcul faptul că există o nevoie clară de colaborare între specialişti, mai mulţi doctori români care profesează în clinici din străinătate intenţionează să se întoarcă în România la anumite intervale de timp pentru a oferi consultaţii propriu-zise pacienţilor, dar şi pentru a citi dosarele unor cazuri complicate, pentru care încearcă să găsească cele mai bune soluţii medicale, fie că este vorba de tratamente de lungă durată sau de intervenţii chirurgicale.
  „La specialiştii noştri ajung, în general, cazurile foarte dificile care necesită fie un diagnostic clar, fie un tratament care nu se face în ţară. Mai precis, actul medical se bazează pe munca în echipă, plus că sunt medici care s-au format în România şi au o motivaţie în plus pentru a reveni în ţară”, a declarat Ioana Calen, reprezentanta clinicii Intermedicas.
Costuri care ajung la zeci de mii de euro
În ceea ce priveşte costurile, intervenţiile chirurgicale sau tratamentul pot ajunge la nivelul zecilor de mii de euro, bani achitaţi integral de pacienţi. În schimb, pacientul poate trimite dosarul pentru a solicita o a doua opinie medicală fără a scoate bani din buzunar.
Printre altele, clinica oferă consultaţii şi tratament în cardiologie, urologie, chirurgie plastică, ortopedie, fertilizare in vitro, chirurgie coronariană, obstetrică-ginecologie. „Prioritatea mea este să ofer soluţii viabile pacienţilor noştri, chiar şi în cazurile complicate, mai ales atunci când cele mai bune soluţii medicale nu sunt la îndemână şi mulţi colegi nu ştiu de ele”, spune doctorul Dan Mitrea, fondatorul clinicii.
De ce apelează românii la medici străini
Chiar dacă reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi arată că iniţiativa este una lăudabilă, puţini sunt cei care într-adevăr şi-ar permite să plătească integral serviciile respective.
Spre exemplu, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, arată că cei care apelează la serviciile unor experţi formaţi în străinătate o fac din două motive.
„Fie pacientul consideră că nu există suficientă competenţă în spitalele de stat, fie condiţiile din unităţile medicale nu sunt acceptate de acesta. Eu consider, însă, că în România trebuie să existe spitale din reţeaua Ministerului Sănătăţii în care să poată fi rezolvate absolut toate patologiile. Atunci când reţeaua e depăşită, aceste iniţiative sunt de bun augur. Realmente, sunt foarte mulţi bolnavi în România. Totuşi, medicii respectivi, chiar dacă au studiat la universităţile noastre, vin aici pentru a câştiga bani, nu pentru acte filantropice”, a explicat chirurgul.
Opinia străinilor, mai relevantă 
Dacă în străinătate este firesc ca pacientul să beneficieze de o a doua opinie medicală în anumite situaţii, iar cadrele medicale de acolo sunt deschise la colaborarea interdisciplinară, situaţia de la noi din ţară este complet diferită.
„La noi, medicul este stăpân pe pacient, când ai intrat pe mâna lui, face ce vrea. Toţi din spital simt nevoia unei a doua opinii. Vor să vadă dacă e corect diag-nosticul, simt nevoia să valideze informaţiile. Puţini sunt cei care îşi permit să meargă în străinătate, dar rişti să rupi legătura cu medicul curant”, au precizat surse din sistem.
Pe de altă parte un expert pe Sănătate al Societăţii Academice Române (SAR) susţine că românii au mai multă încredere în medicii care au expertiză internaţională şi care profesează acolo nu pentru că aceştia ar fi mai bine pregătiţi, ci pentru că sistemele din care provin sancţionează aspru greşeala medicală.
Undă verde pentru tratamentul în străinătate
Începând cu luna aprilie, românii se pot trata oriunde în Uniunea Europeană, asta deşi directiva europeană transfrontalieră a intrat în vigoare încă din octombrie anul trecut.
Concret, asiguraţii români pot beneficia de  rambursarea serviciilor medicale obţinute în străinătate, la nivelul la care acestea sunt decontate şi în România. Astfel, în cazul în care o hernie de disc costă în România 1.000 de lei şi într-un alt stat membru costă 1.500 de lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 de lei, diferenţa fiind achitată de pacient din propriul buzunar. De asemenea, trebuie reţinut că statul român nu acoperă cheltuielile privind cazarea şi nici cheltuielile cu transportul.
Printre statele europene în care ne putem trata sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Specialiştii spun că România are foarte mulţi bolnavi şi că orice ajutor de la medicii de afară este bine-venit

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro