România este a treia țară din lume după Lituania și Singapore în care funcționează Dosarul electronic al pacientului, a declarat vineri pentru AGERPRES, dr. Marius Octavian Filip, expert onorific al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, responsabil cu dosarul electronic al pacientului, care a participat la Poiana Brașov la a 15-a conferință națională de medicină de urgență.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES ARHIVĂ
"Suntem a treia țară din lume după Lituania și Singapore care a realizat la nivel național un astfel de sistem și, alături de rețeta electronică și de cardul pacientului pe care fiecare cetățean îl va primi în curând, putem spune că am încheiat trilogia componentelor de IT medical care vor crește calitatea serviciilor medicale.
Dosarul electronic al pacientului, prin informațiile pe care le aduce, care sunt proprietatea exclusivă a pacientului, asta fiind axioma zero a sistemului vor putea fi accesate de orice medic cu acordul explicit al pacientului.
Însă, există o secțiune de urgență, sumarul de urgență care este dedicat special medicilor de urgență unde acordul pacientului nu este necesar. Colegii din SUA prezenți la conferință s-au arătat foarte interesați de a participa la prezentarea pe care am făcut-o în cadrul acestui eveniment.Ce aducem noi totalmente novator în acest domeniu este faptul că dosarul electronic al pacientului poate fi accesat de oriunde din lume.
Dacă cineva merge la tratament în Ungaria, Israel sau Turcia, și nu am ales întâmplător aceste țări, acolo pacientul deschide cu elementul de securitate dosarul propriu, sistemul automat traduce în limba aleasă de pacient, a întors monitorul spre medic și acesta are la îndemână toate informațiile pacientului. O oportunitate mai mare ca aceasta nu există la ora actuală", a explicat dr. Marius Octavian Filip.
El a adăugat că dosarul electronic al pacientului funcționează din 20 aprilie 2014, iar până acum au fost inițiate peste cinci milioane de dosare cu date în acest sistem care pot fi accesate. Proiectul nu este unul cu implicații financiare, este un proiect medical dezvoltat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care până acum a fost prezentat prin intermediul a 24 de conferințe desfășurate în țară, și prezentarea continuă.
"Prezentarea dosarului electronic al pacientului o facem ușor, pas cu pas, nu în forță, și decât să fie respins de corpul medical care, în general este conservator, care tinde să respingă tot ce este nou și mai ales ce nu înțelege, încercăm să nu forțăm lucrurile. Este la început și se va dezvolta treptat, treptat", a mai precizat sursa citată.
Softul dosarului electronic al pacientului care este eminamente medical îi privește pe toți pacienții nu numai pe cei asigurați. De asemenea, nu numai pe medicii care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, ci și pe medicii care lucrează în sistemul privat.
Dr. Marius Octavian Filip a adăugat că participă la cea de a-XV-a Conferință națională de medicină de urgență cu o trecere în revistă acelor mai importante elemente legate de dosarul electronic al pacientului, care ar putea fi utilizat intensiv de către medicii de urgență atât în urgența de prespital, de pe ambulanță cât și la camera de gardă.
AGERPRES