Peste 5.800 de medici au încărcat datele în Dosarul Electronic de Sănătate (DES), iar aproape 4.000 de pacienţi şi-au studiat istoricul medical, a anunţat dr. Marius Filip, responsabil al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru programul DES, lansat în martie 2013, cu finanţare UE.

"Raportul statistic arată că la data de 8 septembrie 2014 erau iniţiate 2.737.792 dosare electronice de sănătate. De asemenea, erau 4.813 de instituţii sau furnizori de servicii medicale care au transmis deja documente medicale în dosarul pacientului, dintre care marea majoritate, 4.741, sunt medici de familie şi doar 72 unităţi ambulatorii şi spitaliceşti. Încă nu există obligaţia legală de a transmite aceste date ", a spus Filip, justificând astfel încă numărul mic de furnizori cuprinşi în programul DES,

În fapt, a precizat Filip, este vorba despre 5.880 de medici care au încărcat în DES datele pacienţilor lor.

"Este vorba despre 5.880 de medici care au încărcat în DES datele pacienţilor lor şi despre 3.807 pacienţi care s-au autentificat şi au fost curioşi să-şi studieze doarele. Nu ştim din ce zone sunt pacienţii, pentru că statisticile sunt depersonalizate. Sunt pacienţi care au primit materice de securitate pentru acces şi tot ei şi-au accesat dosarul", a adăugat Filip, prezent la a 15-a Conferinţă naţională de medicină de urgenţă, organizată la Poiana Braşov de Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România, împreună cu Societatea de Salvare Bucureşti.

Pasul următor, a precizat reprezentantul CNAS, se referă la sistemul de urgenţă de ambulanţă, pentru care se încearcă să fie creat un sistem de acces facil la dosar al sumarului de urgenţă, atât în ambulanţă, cât şi la camera de gardă, astfel încât medicul din spital să vadă datele în timp real.

Dosarul electronic urma să fie obligatoriu din 1 iunie, prin noul Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, pentru toţi furnizorii de servicii medicale, însă introducerea lui a fost amânată. În dosar sunt trecute pentru fiecare pacient istoricul medical al acestuia, util la urgenţe.

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro