Aparent o procedură cosmetică inofensivă, injecţiile faciale cu Botox pot avea, în realitate, efecte surprinzătoare asupra psihicului uman: ele pot bloca maturizarea emoţională a tinerilor, afirmă un grup de medici.
În societatea occidentală, poate fi observată o tendinţă de a utiliza injecţiile cu Botox încă din tinereţe: tot mai mulţi oameni cu vârsta sub 25 de ani recurg la această procedură cosmetică, în vederea „netezirii” ridurilor.
Dar aceste injecţii, care paralizează temporar anumiţi muşchi faciali, au ca efect o „încremenire” a feţei care, la rândul ei, îi poate împiedica pe tineri să înveţe să-şi exprime corespunzător emoţiile, spun autorii studiului publicat în Journal of Aesthetic Nursing.
O teorie psihologică larg acceptată – teoria feedback-ului facial - spune că adolescenţii învaţă cum să îi înţeleagă pe ceilalţi oameni imitându-le expresile faciale.
Manifestarea unei game largi de emoţii depinde foarte mult de capacitatea de expresie a feţei, explică Helen Collier, conducătoarea studiului.
Empatia, simpatia sunt emoţii extrem de importante în viaţa fiinţelor umane şi îi ajută pe oameni să supravieţuiască şi să se dezvolte spre stadiul de adulţi încrezători şi comunicativi.
Dar feţele inexpresive, imobile, asociate cu utilizarea constantă a injecţiilor cu Botox, promovate de numeroase celebrităţi, pot afecta capacitatea oamenilor de a-şi exprima emoţiile prin expresia feţei şi de a le simţi în mod natural, iar „ştergerea” acestor expresii poate influenţa negativ dezvoltarea emoţională şi socială a tinerilor.
Sursa: BBC News