Viata unui om este darul cel mai de pret, care trebuie aparat prin orice mijloace! Astfel gandesc cei de la SMURD Constanta. Acum sase ani, la dispeceratul pompierilor se primea un prim apel de urgenta pentru aceasta formatiune. Ce s-a intamplat de atunci?

SMURD Constanta: in sase ani, am salvat circa 47.000 persoane

La 28 august 2008, cinci medici tineri, sustinuti de medicul sef coordonator — dr. Rodica Tudoran, porneau cu emotie si bucurie in aceasta frumoasa aventura. De atunci, in acesti sase ani, echipajele de prim ajutor au salvat, din diferite situatii critice, circa 47.000 persoane.

”Fiecare cetatean tresare atunci cand aude sirena si vede ambulanta rosie. De la copii la varstnici, de la oameni de afaceri la nevoiasi, toti au simtit macar o data in viata, cat de importanta este munca acestor oameni. Sunt vazuti zilnic, alergand cu autospecialele lor intr-o lupta continua cu timpul, pentru a salva cat mai multe vieti. in cei sase ani de activitate au readus speranta in sufletele multor oameni”, spun cei de la SMURD.

Dr. Rodica Tudoran: Am trait momente grele cand am fost solicitati sa ne resuscitam rudele, prietenii, colegii!

”La inceput a fost un vis, apoi am primit prima solicitare, iar astazi SMURD-ul este parte din viata noastra! Anii au trecut iar experienta noastra s-a acumulat cu fiecare eveniment complex la care am raspuns. Am trait momente grele cand am fost solicitati sa ne resuscitam rudele, prietenii, colegii sau cand am pierdut pacienti tineri de varsta copiilor nostri. Nu a fost si nu este usor, dar dincolo de toate acestea avem satisfactia de a fi salvat vieti acolo, la locul evenimentului. Astazi, cadrele SMURD Constanta sunt o echipa care poate face fata situatiilor dificile”, a declarat medicul coordonator SMURD Constanta, dr. Rodica Tudoran.

Aproape 300 de misiuni de salvare cu elicopterul SMURD Constanta

Ce s-a intamplat in acesti sase ani in care SMURD Constanta a devenit, in zona, un element-cheie al interventiilor in situatii de urgenta: de la trei, astazi sunt noua echipaje care sunt permanent pregatite sa intervina. in luna mai 2013, s-a infiintat un punct de salvare aeriana, elicopterul SMURD fiind deservit de medici de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Constanta si operat de pilotii Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI. Elicopterul SMURD asigura interventiile din judetul Constanta, Delta Dunarii, Autostrada Soarelui, dar si din judetele aflate in regiunea sud-est. in contul echipajului de salvare aeriana s-au adunat 286 misiuni primare si secundare. A devenit operational, la sfarsitul anului trecut, Centrul de Formare si Pregatire in Descarcerare si Asistenta Medicala de Urgenta: pana in prezent, 124 de pompieri au absolvit cursurile de prim ajutor calificat in centrul constantean si alti 31 au invatat sa acorde primul ajutor fara a avea la dispozitie echipamente medicale, toti instruiti de cinci instructori-formatori.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro