Mulţi fumători încearcă să renunţe la tutun folosind ţigările electronice, despre care se crede că ar fi mai puţin nocive decât cele clasice. Totuşi, acestea sunt mult mai rele decât s-ar fi crezut şi cresc, de fapt, dependenta de nicotină, în loc să ajute la înlăturarea ei, potrivit unui studiu recent.

Ţigara electronică pare a fi cea mai simplă modalitate de a renunţa la fumat. Cel puţin aşa cred fumătorii înrăiţi, care nu pot renunţa la nicotina dintr-o dată şi apelează la aceste dispozitive cu nicotină lichidă în speranţa că le va uşura lupta contra dependenţei de tutun sau de simplul gest de a duce ţigara la gură.

Totuşi, un studiu recent dezvăluie un secret bine ascuns de producătorii de ţigări electronice: acestea cresc de fapt dependenta de nicotină, în loc să o înlăture.

Studiul, realizat pe bolnavi de cancer care foloseau ţigări electronice în locul celor din tutun, arată că aceştia nu au şanse mult mai mari de a renunţa la fumat faţă de fumătorii de ţigări normale. De fapt, utilizatorii de ţigări electronice care intrau în programe de renunţare la fumat erau chiar mai dependenţi de nicotină decât fumătorii de ţigări din tutun.

Descoperirea, publicată în revista Cancer, ridică mari semne de întrebare cu privire la potenţialele beneficii ale ţigărilor electronice pentru cei care suferă de această maladie şi care ar trebui să renunţe la fumat.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro