Rezultatul medicilor legisti privind decesul bebelusului de la Maternitatea Elena Doamna din Iasi prezinta o situatie de neimaginat. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a reusit sa intre in posesia unor informatii de la Institutul de Medicina Legala (IML) din Iasi din care reiese ca fatul era mort de 24 de ore atunci cand medicii din maternitatea mentionata au decis sa intervina chirurgical pentru scoaterea acestuia din uterul mamei.

Maternitatea Elena Doamna, din Iaşi, în anchetă

Maternitatea Elena Doamna, din Iaşi, în anchetă

Copilul era mort cand mama a ajuns la spital. Asta demonstreaza ca cei patru medici care au consultat si monitorizat gravida din data de 8 septembrie de la ora 9.00 pana a doua zi dimineata la ora 6.45, cand s-a facut operatia de cezariana, au mintit spunand ca fatul era viu si decesul ar fi intervenit cu o ora-doua inainte de a duce gravida in sala de operatie. Ioana Ciobanu, in varsta de 26 ani, a fost internata luni, 8 septembrie, la ora 10.00, dupa ce in triajul maternitatii a fost consultata, inclusiv ecografic, de dr. Mihaita Burniche, medic rezident anul intai, care a asigurat-o ca bebelusul este bine, nu exista niciun fel de problema si mama avea o dilatatie de 3 centimetri.

Gravida, diagnosticata cu diabet gestational, obezitate, a fost monitorizata pe perioada celor noua luni de dr. Simona Niculescu de la Maternitatea Elena Doamna care nu era in unitatea medicala in ziua internarii pacientei, dar a promis ca va veni sa o asiste la nastere, ceea ce nu s-a mai intamplat pentru ca nu a mai raspuns apelurilor telefonice din partea sotului gravidei. Anchetele efectuate de reprezentantii Ministerului Sanatatii au aratat ca medicul rezident a aprobat internarea, fara a anunta superiorul sau medicii de garda. Pacienta avea sarcina cu risc.

Pe 8 septembrie de garda era dr. Doina Iancu, dr. Gabriela Sargu si medicul rezident Tiberiu Poparlan. Constantin Ciobanu a declarat ca in noaptea de 8 spre 9 septembrie nu a gasit niciun medic de garda in maternitate si a fost obligat sa sune de doua ori la serviciul de urgenta 112 pentru a cere ajutor pentru sotie. Ioana a fost lasata timp de sapte ore, intre 23.30 si 6.45 sa treaca prin chinuri groaznice fara ajutor din partea medicilor de specialitate, asa cum a sustinut sotul. Constantin Ciobanu a spus ca sotia sa a stat in sala de travaliu asistata de o infirmiera.

Fatul mort in pantece, dar viu pentru medici

Rezultatul necropsiei de la IML Iasi demonteaza tot comunicatul transmis de conf. dr. Razvan Socolov, directorul medical al maternitatii, prin care spune ca fatul a fost monitorizat in permanenta atat de asistenta de la sala de nastere, cat si de cei trei medici de garda, mentionati, si sunt inregistrate bataile cordului si evolutia buna a acestuia si a mamei.

In timp ce medicii legisti au constatat ca fatul murise de 24 de ore in pantecele mamei, patru medici de la maternitatea mentionata sustin ca era viu. Exista mai multe ipoteze pentru care medicii implicati in acest caz trebuie sa dea explicatii. Una dintre acestea ar fi ca medicul primar Doina Iancu si medicul specialist Gabriela Sargu si rezidentul Tiberiu Poparlan nici nu au vazut gravida pana cand aceasta nu a ajuns pe masa de operatie, ori aparatele din unitatea medicala sunt defecte. Ambele situatii sunt extrem de grave. De asemenea, cum a putut sa spuna medicul rezident Mihaita Burniche ca fatul este viu si nu sunt probleme dupa ce a consultat gravida la internare?

Comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi se va intruni joi, 25 septembrie, pentru a analiza cazul de la Maternitatea Elena Doamna. "Familia a depus o sesizare impotriva medicilor de la maternitate, sesizare care va fi analizata in comisia de malpraxis. Comisia se va intruni joi (maine - .n.r.), urmand ca decizia sa fie luata ulterior", a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi. Ministerul Sanatatii nu a transmis inca o concluzie in urma celor doua anchete efectuate la maternitatea ieseana.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro