Congres de medicină de urgenţă fără doctorul Arafat? De necrezut, dar s-a întâmplat. Din pleiada de responsabili din sănătate, în frunte cu ministrul şi cu secretarii de stat, care au fost prezenţi la congresul de la Poiana Braşov, a lipsit tocmai cel care se identifică cu actualul sistem de urgenţă: Raed Arafat. De ce? Urma să fie prezent la ziua pompierilor (aniversată la o zi distanţă), mi s-a spus. Din aceeaşi cauză să fi lipsit şi marile televiziuni din România? (D. D. M.)
În Egipt există o asigurare medicală de stat insuficientă şi multe clinici private care te vindecă doar dacă ai bani. În Myanmar (Burma), asigurarea medicală de stat te bagă într-o magherniţă numită spital, dar în clinicile private totul funcţionează şnur şi curat dacă ai bani. Seamănă cu modelul românesc, nu? Dar parcă noi eram în Uniunea Europeană, nu în Uniunea statelor nealiniate din lumea a treia. (M. V. A.)
Un studiu paradoxal din Functional Ecology arată că, la o specie de păsări sociale din deşertul Kalahari, indivizii care muncesc cel mai mult îmbătrânesc şi mor mai repede. Paradoxal, pentru că ne gândim că românii îmbătrânesc mai repede decât aproape toţi ceilalţi europeni, deşi rezultatul muncii lor, PIB-ul, la cât e de mic, ar fi trebuit să ne ducă la vârste matusalemice. (A. M.)
Am putea considera că decizia ministrului Bănicioiu de a debloca 1.500 de posturi este o mişcare utilă dacă şi el ar recunoaşte, măcar o dată, marile lipsuri ale sistemului medical, nu doar pe cele pe care le drege când mai pune câte un petec pe sac. (M. G. C.)
„Inexplicabil?! A trăit 24 de ani fără creier! Cazul care a uimit medicii.“ Aşa sună titlul unei „ştiri“ de pe Euforia tv. Aflăm apoi, ca în bancurile cu Radio Erevan, că nu, persoana în cauză nu a murit, trăieşte, şi nu, nu fără creier, ci fără cerebel. Creierul însă pare să îi lipsească tocmai euforicului care a redactat ştirea. (M. D.)
„Dieta vârcolac“ – slăbeşti până la 3 kg într-o zi! Este titlul unui articol din revista Slab sau gras (sic), din care aflăm că „vârcolacii sunt pe val“ şi că dieta a fost creată de „adepţii unui cult“ ce susţin că, „dacă mănânci într-un anumit fel în funcţie de fazele Lunii, vei reuşi să slăbeşti incredibil de repede“. Cele trei kilograme pe zi sunt, de fapt, de apă, pe care o pierzi în urma unei „detoxifieri“ (a se citi post negru). Sportul şi alimentaţia sănătoasă nu ştiu dacă sunt pe val.(A. N.)
După şapte ani de „lupte seculare“ şi cincizeci de milioane de euro consumate până la ultima centimă, guvernul anunţă, pe mai multe voci, finalizarea „legendarului“ card de sănătate. Marea ispravă este servită cu o garnitură de zâmbete de mare satisfacţie, într-un sos electoral, indigest.(M. G. C.)
Oamenii sunt atraşi de mirosul indivizilor ce le împărtăşesc atitudinile şi credinţele politice, arată un studiu publicat înAmerican Journal of Political Science.Poate că ar fi util un test olfactiv înainte de startul fiecărei campanii electorale, ca să îi mirosim la timp pe cei care azi sunt de stânga, mâine de dreapta, după cum bate vântul. (A. N.)
Fericirea soţiei este crucială pentru rezistenţa căsniciei, anunţă un studiu din Journal of Marriage and Family. O posibilă explicaţie stă în faptul că soţiile fericite fac mai multe pentru soţii lor, astfel că domnii sunt mai mulţumiţi de viaţă, indiferent de părerea pe care o au despre căsnicie. Cel puţin aşa spun profesorii de sociologie americani care au făcut cercetarea. Din păcate însă, studiul nu ne spune ce le face fericite pe femei. (M. G. M.)
Cine ar fi crezut? Certurile dintre părinţi deteriorează relaţia lor cu copiii. La această concluzie – complet surprinzătoare – au ajuns cercetători de la o universitate din Dallas, iar studiul lor a fost recent publicat înJournal of Family Psychology. Mă întreb cine finanţează aceste studii, aş putea să le propun o cercetare despre cum părinţii hiperprotectori inhibă independenţa copiilor. Dacă tot le place să investească banii în demonstrarea de locuri comune. (A. N.)