Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie, la iniţiativa World Heart Organization.

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi determinarea, treptat, a unei schimbări în atitudinea oamenilor prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Organizaţiile de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărţirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, mese rotunde, conferinţe, toate acestea pentru a informa populaţia cum să prevină bolile cardiovasculare.

Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să pună în evidenţă factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi factorii care pot proteja populaţia de această boală.

În România, maifestările dedicate evenimentul sunt organizate de Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, deoarece, începând cu anul 2005, aceasta din urmă este membră cu drepturi depline a World Heart Federation.

În 2014, Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu Forumul Naţional de Prevenţie, Athletic CardioClub şi Rotary District 2241, organizează Săptămâna Inimii, în perioada 28 septembrie - 5 octombrie 2014, celebrând astfel Ziua Mondiala a Inimii.

În 33 de oraşe vor avea loc o serie de activităţi dedicate prevenţiei bolilor cronice netransmisibile (dintre care bolile cardiovasculare reprezintă 50%).

Ziua Mondială a Inimii a fost marcată pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces: bolile cardiovasculare.

La nivel mondial, anual, din cauza bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale, se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere.

Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se estimează ca numărul deceselor anuale din cauza acestei afecţiuni să atingă cifra de 23 de milioane, se arată pe site-ul dedicat evenimentului.

Sursa: Agerpres

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro