Decontarea serviciilor medicale se va face numai pe baza cardului de sănătate, cel mai târziu din ianuarie 2015.

Cardul poate fi folosit atât la medicul de familie, cât şi la un specialist sau în spital. Până în prezent, cardul a fost experimentat pe un eşantion de 8.000 de persoane care făceau dializă, iar în octombrie vor fi trimise populaţiei 12,5 milioane de carduri.

Vestea proastă este că, pe moment, acestea sunt nefuncţionale pentru că medicii de familie nu au cititoare pentru ele.

Indiferent dacă mergi la medicul de familie, în ambulatoriu sau la spital, vei avea nevoie de cardul de sănătate. Doar în baza acestuia se va face decontarea serviciilor medicale de care vei beneficia, iar frauda din sistem va fi mult redusă. Asta când sistemul va funcţiona.

tanasescu_rodica

Dr. Rodica Tănăsescu: "Rugăm pacienţii să nu dea năvală pentru validare" Activarea cardurilor va putea fi făcută la medicul de familie sau la orice alt furnizor de servicii medicale la care merge asiguratul după primirea cardului.

"Este proiectul CNAS şi trebuia gândit de la studiul de fezabilitate până la implementare. Şi aici nu mă refer doar la cumpărarea cititoarelor, ci şi la contractele de mentenanţă pentru ele.

De asemenea, rugăm pacienţii să nu dea năvală pentru validare, ci să-şi păstreze cardurile şi să le valideze la prima vizită într-un cabinet medical. Acum, medicii de familie nu au cititoare. Când va fi momentul, vom vedea ce va fi", ne-a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Licitaţia ar fi scăzut preţul "Dacă CNAS ar fi achiziţionat cititoarele, acestea ar fi avut un preţ mai mic pentru că se făcea licitaţie publică. Aşa, dacă le vom cumpăra noi şi nu funcţionează sau se defectează, CNAS va spune că este vina medicilor de familie pentru blocaje. Pe site-ul CNAS există o listă orientativă cu diferite modele de cititoare, însă nimeni nu garantează buna lor funcţionare", susţine dr. Tănăsescu.

Înscrii pe el doar ce vrei tu Cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Fiecare persoană care se prezintă la medic va trebui să aibă asupra sa cardul de sănătate. "Cardul va fi trecut prin cititorul din cabinetul medicului, iar pacientul îşi va introduce codul pin.

 

dr doina mihaila

Medicul, numai cu acordul pacientului, va înscrie pe card eventualele boli grave - cum ar fi cancer, diabet, fie transplant de organe", a precizat dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

"Nu ştiu ce se va întâmpla cu copiii din centrele de plasament pentru că ei nu au carduri de sănătate. Cred că toată populaţia ar fi trebuit să le primească.", Dr. Rodica Tănăsescu 13,6 milioane de carduri de sănătate vor ajunge la populaţie, în următorii patru ani, incluzând persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Sursa

 

Citeste aici si alege cititorul de card cel mai potrivit pentru cabinetul tau !

Cand si in ce conditii vom putea folosi cardul de sanatate

Toate explicaţiile despre cardul de sănătate ni le-a dat preşedintele Casei Naţionale de Sănăatate, Vasile Ciurchea,- urmareste emisiunea aici

DSCF0793

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro