Un abţibild pe bază de gelatină care îşi schimbă textura pe măsură ce un produs se apropie de termenul expirării, este invenţia unei tinere din Lituania. Aceasta ar putea revoluţiona sistemul de etichetare a alimentelor.
Tânăra originară din Lituania a lucrat cu nevăzători o perioadă, iar aceştia au inspirat-o în crearea etichetei „inteligente“, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“.
Printr-o simplă atingere a abţibildului care se aplică pe ambajalele produselor, clientul îşi va da seama dacă ar trebui să consume un aliment sau dacă este cazul să îl arunce la gunoi.
Gelatina din care este realizată eticheta îşi schimbă textura pe măsură ce produsul se învecheşte. Astfel, când un aliment este proaspăt, ea are o textură fină, moale, iar când se el învecheşte şi nu mai este bun pentru consum, eticheta devine aspră la atingere, grunţuroasă. Cu cât abţibildul este mai neted la atingere, cu atât produsul este mai sigur pentru consum.
Abţibildul este realizat din gelatină pentru că „este o proteină şi se degradează în acelaşi ritm cu proteinele din alimente precum carnea, laptele sau brânza. Eticheta copiază ceea ce se întâmplă cu mâncarea dintr-un ambalaj, aşa că informaţia privind data de expirare a produselor alimentare va fi mult mai exactă decât cea tipărită în prezent pe ele“, a explicat Solveiga Pakstaite, citată de „Daily Mail“.
Invenţia este utilă, în primul rând, persoanelor nevăzătoare, pentru care nu există etichete speciale marcate cu termenul expirării alimentelor. Etichetele alimentare au legătură cu prospeţimea produselor, iar data înscrisă pe ele nu marchează neapărat momentul în care ele se strică şi devin periculoase pentru sănătate.