Două laboratoare, de Citogenetică și Imunofenotipare, care vor ajuta la efectuarea unor analize performante și depistarea precoce a leucemiilor acute, au fost inaugurate, joi, la Institutul Clinic (IC) Fundeni.

Daniel Coriu, șeful Centrului de Transplant Medular al IC Fundeni
Foto: (c) George CĂALIN / AGERPRES ARHIVĂ

"Am reușit acest lucru printr-un proiect finanțat în totalitate de compania GDF Suez. Aceste două laboratoare, împreună cu cele deja existente, formează o platformă de diagnostic și monitorizare a bolilor hematologice, o platformă unică în România prin complexitatea ei, prin supraspecializarea personalului și prin calitatea echipamentelor existente. Folosirea acestor echipamente moderne permite îmbunătățirea semnificativă a activității și a rezultatelor noastre. Analizele efectuate în aceste două laboratoare permit stabilirea unui diagnostic corect și, mai ales, încadrarea în grupe de risc, alegerea unor terapii adaptate riscului și verificarea precoce a pacienților care trebuie să primească transplant medular. Aceste analize permit urmărirea răspunsului la terapie", a declarat, joi, Daniel Coriu, șeful Centrului de Transplant Medular al IC Fundeni.

Cele două laboratoare au fost realizate prin intermediul programului "Energie pentru o șansă la viață", care a demarat în anul 2013.

Laboratoarele au fost renovate complet și dotate cu două echipamente de ultimă generație: un sistem de cariotipare automată și un analizator automat de citometrie în flux.

"Suntem bucuroși că am finalizat acest demers împreună cu partenerii de proiect. Investiția este importantă și contribuie major la managementul afecțiunilor hemato-oncologice în cadrul Institutului, totul în beneficiul pacienților care se confruntă cu astfel de probleme", a declarat managerul IC Fundeni, Carmen Orban.

Laboratoarele au fost inaugurate cu prilejul împlinirii a 55 de ani de funcționare a instituției medicale.

Programul "Energie pentru o șansă la viață", derulat la IC Fundeni, contribuie la îmbunătățirea indicatorilor de supraviețuire în bolile hemato-oncologice la copii și adulți, respectiv la creșterea ratei de supraviețuire în rândul acestora de la 50% la 80%.

Totodată, în urma achiziționării celor două echipamente, sunt realizate anual aproximativ 2500 de analize comparativ cu 700.

Proiectul a avut o contribuție financiară de 375.000 de euro din partea GDF Suez Energy România fiind implementat cu ajutorul Asociației Dăruiește Viață.

AGERPRES/(A, AS — autor: Roberto Stan, editor: Vicențiu Purcărea)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro