Oalele sunt puse din ce in ce mai rar pe foc, iar cuptoarele se incing tot mai greu. De vina sunt produsele semipreparate, care au inceput sa le ia locul celor gatite acasa.

Romanii sunt ocupati si nu mai au timp sa caleasca ceapa sau sa rada morcovii si cumpara fasolea, humusul sau chiar puiul gata preparate. Estimarile arata ca de la an la an vanzarile la aceasta categorie de produse cresc cu peste 5%.

La ora pranzului, cozile cele mai mari se formeaza la raioanele cu mancaruri semipreparate sau gata facute.

Chiar si gospodinele mai trag cu ochiul la mancarurile gata facute. O doamna recunoaste ca ar trage chiulul de la cratita. Ii ia ore bune sa pregateasca o ciorba.

Nutritionistii sustin ca aceasta categorie de mancare nu este cea mai buna alegere, mai ales ca nu stim in ce ulei sunt prajite.

"Singurul avantaj este ca sunt foarte comode. Aceste produse sunt facute cu ingrediente care nu sunt foarte sanatoase, care se apropie de data expirarii. Au uleiuri vegetale de proasta calitate, rapita si nu avem idee cate calorii mancam", explica nutritionistul.

Explicatia este una simpla. In timp ce mancarea pregatita acasa ne poate rapi ore bune, cea gata ambalata nu are nevoie decat sa fie incalzita. Sa luam ca exemplu fasolea batuta. O cumparam gata facuta si nu avem nevoie decat de 30 de secunde ca sa o incalzim, dupa care putem sa o consum. Cea facuta in casa, in schimb, ne rapeste cam doua ore din timp. Iar cei care muncesc de dimineata pana seara nu sunt dispusi sa cedeze niciun minut pretios din timpul alocat odihnei.

De la an la an, vanzarile s-au marit cu 5-10%.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro