Spitalele din judeţul Harghita vor fi interconectate printr-un sistem informatic modern, realizat cu fonduri europene, care dă posibilitatea medicilor specialişti să aibă acces la datele medicale ale pacienţilor pe care-i tratează. Proiectul se intitulează "E-sănătate, servicii medicale de calitate- sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita", a fost gândit de specialiştii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi este finanţat cu peste 7 milioane de lei, prin Programul Operaţional Sectorial.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că prin acest proiect se realizează un sistem informatic ultramodern, denumit "cloud computing", prin care toate cele cinci spitale din judeţ vor fi interconectate, existând şi posibilitatea comunicării cu medicii de familie.
Potrivit sursei citate, medicii vor avea acces în timp real la informaţii despre un pacient şi acesta va putea fi investigat şi tratat mult mai repede. "Este un proiect unic în România, dat fiind că leagă toate spitalele din judeţul Harghita într-un sistem informatic integrat, unitar, care funcţionează în cloud, dar se creează şi premisele interconectării cabinetelor medicilor de familie la acest sistem. Sistemul va permite o evidenţă mult mai precisă, clară şi un circuit informaţional mai rapid în ceea ce priveşte datele pacientului, pentru că de foarte multe ori pacienţii circulă în interiorul sistemului sanitar din Harghita, de la un spital la celălalt sau de la cabinet de medicină de familie la spital şi atunci toate datele sunt accesibile tuturor, evident celor pe care îi autorizează pacientul prin cardul lui de sănătate", a explicat dr. Demeter Ferenc. Acesta a dat exemplul unui pacient care este dus la cel mai apropiat spital, după ce a fost victima unui accident rutier, moment în care toate datele sale medicale sunt accesibile, inclusiv antecendentele medicale. "În acel moment, toate datele lui sunt accesibile, evident dacă autorizează acest lucru. Antecendentele patologice, familiale, informaţiile familiale sunt accesibile medicului care-l tratează. Dacă suferă de o alergie, atunci medicul ştie că trebuie să aibă grijă, să nu-i de un anumit medicament. (...) Dacă, pe lângă terapia pe care o primeşte pentru boala acută, accidentul în sine, dacă mai ia şi alte medicamente, este diabetic şi nu are medicaţia la el, atunci poate să primească medicaţia respectivă", a precizat dr. Demeter.
Acesta a punctat faptul că în acest moment are loc interconectarea celor cinci spitale din judeţ, respectiv cele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Tulgheş, iar cele peste 200 de cabinete ale medicilor de familie se pot conecta la sistem ulterior, dacă vor dori acest lucru. Proiectul "E-sănătate, servicii medicale de calitate- sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita" are o valoare de aproximativ 7,4 milioane lei şi este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice". Cofinanţarea de 2 la sută, pentru toate spitalele partenere, care se ridică la aproape 100.000 lei, a fost suportată din bugetul Consiliului Judeţean Harghita. Termenul de predare a sistemului informatic este 15 ianuarie 2015, după care, timp de o lună, până în 15 februarie când se finalizează proiectul, se vor efectua toate probele necesare şi vor fi înlăturate eventualele disfuncţionalităţi.
AGERPRES