Un studiu derulat de americani arată că fumatul şi sexul oral cresc în mod considerabil riscurile de apariţie a cancerului bucal şi a cancerului de gât, boli cauzate de virusul papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuală.

Autorii studiului publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) au precizat că HPV 16 stă la baza a 80% din cazurile de cancer de gât, virusul fiind transmis prin sex oral. De asemenea, cercetătorii spun că riscurile acestui tip de cancer apar şi în cazul fumătorilor, care contractează virusul, deşi nu se cunoaşte deocamdată motivul.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 6.887 de persoane, care are au participat la un sondaj naţional pe teme de sănătate şi nutriţie. 2.012 persoane dintre cele chestionate erau consumatoare de tutun în momentul realizării studiului, notează Mediafax.

 Virusul a fost detectat printr-un exudat bucal. De asemenea, au fost făcute analize de sânge şi probe de urine, pentru a detecta două substanţe chimice asociate folosirii tutunului: cotinină şi NNAL. Cercetările au scos la iveală faptul că persoanele care prezentau aceste două substanţe prezentau un risc mai ridicat de a avea în organism virusul HPV 16. Astfel, trei ţigări pe zi cresc cu 31% riscul de infectare cu acest virus, iar patru ţigări pe zi ridică procentul la 68, arată studiul.

Aceste rezultate ar putea reprezenta un motiv suplimentar pentru a renunţa la fumat şi sugerează, de asemenea, că şi un consum limitat de tutun este asociat cu o frecvenţă ridicată de infectare bucală cu HPV16", a declarat Carole Fakhry, profesor de otorinolaringologie la Facultatea de medicină de la Universitatea John Hopkins, coautoare a studiului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro