Romania va avea un centru-pilot pentru tratarea cancerului de piele la spitalul Colentina din Bucuresti. Dermatologii spun insa ca e mare nevoie si de un screening national, care ar depista sute de cazuri de cancer ale pielii in faze incipiente.

Astfel, statul ar economisi cateva milioane de euro anual care se duc pe tratamentele celor diagnosticati prea tarziu.

Citind pe internet informatii confuze si fara sa fii vazut de un medic, nu poti afla insa daca o alunita e inofensiva sau ascunde un cancer de piele. Iar Romania este, din nefericire, recunoscuta pentru sute de cazuri NOI pe an, descoperite in faza terminala.

"Nu stiu de ce romanii asteapta asa de mult. In Germania avem un screening national pentru cancer de piele, platit de asigurarile de sanatate pentru toti cetatenii. Este extrem de util. Oamenii merg la control o data la doi ani", spune Dr. Claus Garbe, specialist din Germania.

La Spitalul Colentina din Bucuresti, va aparea primul centru de excelenta pentru depistarea si tratarea cancerelor de piele. Pacientul va fi tratat de dermatolog, oncolog, chirurg si radiolog in acelasi loc, fara a mai fi pus pe drumuri. Scopul este sa creasca sansele de vindecare pentru bolnavii in stare grava, care sunt, in prezent, de numai 20 la suta.

"In acest moment, tratamentul este compensat pentru fazele terminale doar pentru anumiti agenti chimioterapici. Costa pe luna minimum 7600 de euro per pacient, si am un caz in care si-a procurat singur medicamentul acesta", povesteste Olga Simionescu, medic dermatolog.

"Se fac progrese remarcabile, insa aceste noi tratamente sunt foarte scumpe. Iar sistemul de sanatate trebuie sa suporte aceste costuri", atentioneaza si Dr. Alessandro Testori, specialist Italia.

Pe langa introducerea medicamentelor noi, specialistii cer crearea unui registru national, in care sa fie trecuti cei care au un risc crescut de a face cancer de piele.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro