Un aparat modern, în valoare de peste un milion de lei, le va permite medicilor de la Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală să monteze proteze de şold sau de genunchi mult mai precis. Primii pacienţi au fost deja pregătiţi pentru operaţie.

După un accident de motoclicletă, în tinereţe, şi trei operaţii la şold şi genunchi, Elena Chersulick abia îşi mai poate mişca piciorul.

„Sunt într-o stare în care genunchiul a ajuns să se imobilizeze. Dacă sunt cu piciorul flexat rămâne în poziţia aceea şi după nişte dureri efectiv cumplite reuşesc să îl aduc în extensie şi dacă este în extensie, ca să îl flexez iarăşi suport nişte minute cumplite”, spune Elena Chersulick.

Pe radiografii se văd foarte clar modificările survenite de-a lungul timpului. Modul în care s-au sudat oasele face dificilă operaţia de montare a unei proteze care ar scăpa-o de dureri pe pacientă. Soluţia vine de la un aparat care le permite medicilor să poziţioneze la micron proteza pacientei.

„Navigația are niște laseri, eu am niște antene de dirijare și îmi dă poziția cea mai bună după măsurătorile noastre”, explică prof. dr. Cristian Stoica, managerul Spitalului de Ortopedie Foişor din Bucureşti.

Sistemul poate fi folosit la fel de bine şi pentru protezele de şold.

Poţi spune ce vrei - genunchiul drept sau stâng, şoldul drept sau stâng. Când softul a terminat de calculat, camera transmite un semnal asistentei că poate începe operaţia.

Totul este posibil datorită camerelor de luat vederi, sistemelor laser şi unui soft special. Medicii vor folosi şi un ecograf special care le permite să vizualizeze nervii şi astfel să aplice cât mai precis anestezia.

„Este un aparat care este foarte mic, dar foarte încăpăţânat. Ca fapt divers, a funcţionat pentru prima dată în Războiul din Golf, deci pe câmpul de luptă direct”, afirmă prof. dr. Cristian Stoica.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro