Lista dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, disponibile pentru achiziționare sau închiriere cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, va cuprinde noi repere. Acestea sunt prevăzute într-un proiect de ordin lansat în dezbatere public de CNAS, care se referă, de asemenea, și eliminarea, din ofertă, a două dispozitive de protezare ieftine.

Ordinul CNAS 188/2013, pentru aprobarea metodologiei de stabilire a preţurilor de referinţă şi a sumelor de închiriere corespunzătoare categoriilor şi tipurilor de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, publicat în Monitorul Oficial în aprilie, anul trecut, cuprinde condițiile în care pacienții pot beneficia de aceste echipamente și lista prețurilor de referinţă, respectiv a sumelor de închiriere pentru dispozitivele medicale. Iar potrivit proiectului de ordin pentru modificarea legislației în vigoare, aceasta ar putea includr, în scurt timp,  noi repere.

Astfel, asigurații ar putea închiria, în curând, la nevoie, prin CNAS, aparate de ventilație noninvazive, tariful propus pentru acest dispozitiv fiind de 557 lei/ lună. Același document introduce pe lista Casei de Asigurări, pentru prima dată, și un dispozitiv pentru terapia cu aerosoli saline. Este vorba, potrivit proiectului, despre un “inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen”, în dreptul căruia este trecut un preț de referință de 335,5 lei/ bucată.

Același ordin elimină, din lista dispozitivelor disponibile în prezent prin sistemul asigurărilor de sănătate, protezele convenționale, din piele, pentru gambă, pentru care se stabilise un preț de referință de  2.156,83 lei/ buc., respectiv protezele de coapsă tip pilon, prezente în legislație cu un preț de referință de 1.719,15 lei/ buc. În ambele cazuri, vorbim despre eliminarea celor mai ieftine dispozitive din categoria lor.

Potrivit reglementărilor în vigoare, valabile deja de un an și jumătate, prețurile de referință, respective de închiriere, reprezintă suma maximă suportată de casele de asigurări de sănătate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical.

La acest moment, ordinal include 12 categorii de dispozitive medicale disponibile prin sistemul asigurărilor de sănătate, însemnând 58 de astfel de aparate, reprezentând diferite tipuri de dispozitive de protezare în domeniul ORL, dispozitive pentru protezare stomii, dispozitive pentru incontinență urinară, proteze pentru mediul inferior, proteze pentru membrul superior, dispozitive de mers, orteze pentru coloana vertebrală, membrul superior sau membrul inferior, încălțăminte ortopedică, dispozitive pentru deficiențe vizuale și echipamente pentru oxigenoterapie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro