Clubul va fi inaugurat la sfarsitul acestei luni, in Capitala, si va functiona ca un centru de zi bazat pe dezvoltarea abilitatilor de viata independenta si integrarea in comunitate.
Un concept creat in 1848 la New York va fi implementat, pentru prima data, si in Romania, la sfarsitul acestei luni. Este vorba despre un demers al Fundatiei Estuar, care desfasoara activitati in domeniul sanatatii mintale, obiectivul sau fiind sprijinirea persoanelor care sufera de afectiuni din acest spectru.
Conform unui comunicat remis de aceasta organizatie, pe 30 octombrie va fi inaugurat, in Capitala, un nou serviciu social unic in Romania, proiectul fiind derulat in colaborare cu DGASPC Sector 6. Este vorba despre un serviciu social tip Club House, un concept aparut, asa cum spuneam, in 1948 la New York, sub denumirea de Fountain House, din initiativa unui grup de oameni cu istorie psihiatrica.
Spre deosebire de alte programe, serviciul de tip Club House a fost creat pornind de la premisa ca membrii acestuia – persoane cu probleme de sanatate mintala – pot lucra productiv si pot avea in acelasi timp o viata sociala satisfacatoare, in ciuda unei probleme de sanatate mintala. Estuar Club House, asa cum se va numi serviciul, va functiona ca un centru de zi dedicat exclusiv adultilor cu probleme de sanatate mintala, bazat pe integrarea in comunitate si pe dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, excluzand serviciile de tip terapie, in favoarea dezvoltarii de abilitati de viata independenta. Terapiile nu sunt furnizate in cadrul clubului, dar membrii sunt liberi sa beneficieze de aceste servicii in cadrul altor centre.
Nu este vorba de intaia premiera nationala din palmaresul Fundatiei Estuar, organizatia fiind totodata prima din Romania care a oferit un serviciu de locuinte protejate adultilor cu probleme de sanatate mintala, ca alternativa viabila la internarea in spitalele de bolnavi cronici. In prezent, fundatia detine trei astfel de locuinte, oferind totodata servicii si informatii pentru aproximativ 50.000 de persoane pe an.
Organizatia ofera servicii de consiliere psihologica, psihiatrica, sociala, vocationala, juridica si asistenta pentru identificarea oportunitatilor de angajare pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala, apartinatorii acestora si nu numai, prin intermediul centrelor de sprijin din Bucuresti, Cluj, Giurgiu si Ploiesti. In cadrul centrelor Estuar se desfasoara activitati terapeutice de grup precum ateliere de comunicare, psihoeducatie, teatru, discutii, dar si activitati educative precum grup de limba engleza incepatori si avansati, grup de revista, grup de activitati muzicale de cor. Totodata persoanele care primesc asistenta in cadrul acestor centre pot participa si la activitati lucrative, la activitati de socializare, recreative sau gospodaresti.
Estimarile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca in lume exista peste 450 de milioane de persoane afectate de probleme de sanatate mintala, tulburari de comportament, tulburari neurologice si de consecintele utilizarii substantelor interzise.
In Uniunea Europeana, studiile arata ca peste 38 la suta din populatia europeana sufera, in fiecare an, de o tulburare mintala. Printre acestea, anxietatea, depresia si dementa sunt cele mai intalnite.
Situatia nu este mai buna nici in Romania, unde aproape o treime din populatia tarii prezinta o problema de sanatate mintala, majoritatea acestor probleme afectand tinerii, in special pe cei cu varste cuprinse intre 25-30 de ani. In numeroase cazuri insa, aceste tulburari nu sunt tratate corespunzator, pentru ca persoanele afectate nu ajung la medic, fie din lipsa de informare, fie din teama de stigmatizare. Dintre tulburarile mintale, schizofrenia este considerata cea mai grava si totodata cea mai putin inteleasa, afectand peste 24 de milioane de persoane din intreaga lume.