Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, recent, Legea de aprobare a Ordonanţei 2 pe 2004, potrivit căreia medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia. Decizia a fost bine primită de medici, care susţin că profesia lor este una liberală şi trebuie tratată ca atare.
Potrivit acestei legi, medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru "toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale".
"Este o solicitare veche de patru ani a CMR"
"Colegiul Medicilor din România (CMR) le mulţumeşte celor 80 de senatori şi 287 de deputaţi care au înţeles că profesia medicală este una liberală şi că medicii nu pot fi asimilaţi cu funcţionarii publici. Este o solicitare veche de patru ani a CMR, care a promovat solicitarea ca medicul să nu fie considerat funcţionar public şi nici echivalentul acestuia. De acum înainte nu vom mai putea fi acuzaţi de obstrucţionarea justiţiei, fals în acte publice sau alte chestiuni din acestea", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.
DNA nu mai poate da năvală
"Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România consideră că această lege este primul pas prin care se reclădeşte încrederea între pacient şi medic. Până acum, acesta era echivalat cu funcţionarul public. Practic, medicul nu va mai fi judecat după regulile funcţionarului public, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Nu mai poate să vină Direcţia Naţională Anticorupţie peste ei", a explicat prof. dr. Astărăstoae.
Ne-am aliniat la UE
"Relaţia dintre medic şi pacient este una specifică, pentru medic interesele pacientului fiind mai importante decât interesele publice. Acest lucru este specificat în toate codurile deontologice din lume. În acelaşi timp, în legislaţia Uniunii Europene se specifică în mod clar că, în virtutea profesiei sale, medicul nu este funcţionar public", a precizat dr. Călin Bumbuluţ, vicepreşedintele CMR.
Prof. dr. Beuran: "Nu poţi trimite pe toată lumea la puşcărie"
"Este bine-venită decizia de a nu-i mai include pe medici în categoria funcţionarilor publici. Ca funcţionar public, practic, te ia şi te ridică, te anchetează fără drept de apel, ca pe un infractor. Trebuie făcută ordine şi în lumea medicală, dar nu îi poţi trimite pe toţi la puşcărie. Profesia noastră este liberală", spune prof. dr. Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Floreasca.
"Întreg corpul profesional a primit pozitiv vestea că îi va fi protejată independenţa în realizarea actelor profesionale.", PROF. DR. VASILE ASTĂRĂSTOAE, preşedintele Colegiului Medicilor din România
287 de deputaţi şi 80 de senatori au votat legea prin care medicul nu mai este funcţionar public.
Sursa- http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/246562/2014/Prof-Astarastoae-Nu-vom-mai-putea-fi-acuzati-de-obstructionarea-justitiei-