O romanca are mari sanse sa obtina in instanta banii cheltuiti pentru o operatie in strainatate, pe motiv ca sistemul sanitar romanesc i-a pus viata in pericol.
Curtea Europeana de Justitie i-a dat intr-o prima faza dreptate. Daca va castiga definitiv, ea va deveni primul pacient roman care-si recupereaza suma data pentru tratament in alta tara.
In urma cu 5 ani, pacienta a aflat de la medicii Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara ca are nevoie de o operatie pe cord deschis. Suferise un infarct miocardic.
Problemele au aparut inca de la internare. Bolnava povesteste ca stateau cate doua pacienta in pat si a fost obligata sa-si cumpere medicamentele si materialele sanitare necesare interventiei.
A considerat ca spitalul ii pune astfel viata in pericol. Asa ca s-a operat in Germania si a solicitat apoi Casei de Asigurari sa-i dea banii cheltuiti.
Maria Vladescu, purtator de cuvant CJAS Sibiu: "Cererea a fost respinsa cu motivarea, ca din cuprinsul raportului medicului curant nu rezulta ca prestatia solicitata nu putea fi efectuata intr-un timp rezonabil in Romania".
Asa ca femeia a dat statul in judecata ca sa-si recupereze suma cheltuita in Germania, de aproape 18.000 de euro.
Ilie Petre, fiul pacientei: "Noi suntem patru frati, am luat de la toti fratii cum am putut, pentru mama imi vindeam si casa".
Cazul se judeca la Sibiu. Pentru ca instanta nu a stiut cum sa interpreteze speta, a cerut ajutorul Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Aceasta a dat dreptate pacientei si spune ca daca viata ei a fost pusa in pericol de sistemul sanitar romanesc, atunci rambursarea nu poate fi refuzata. Evident, femeia va trebui sa dovedeasca in instanta acest lucru.
Daca pacienta va castiga definitiv procesul, va fi primul roman caruia i se va deconta o interventie suferita in strainatate, din pricina crizei de materiale si medicamente din spitalele noastre.