Pacienții care suferă de tuberculoză (TBC) ar trebui să ia medicamentele pe stomacul gol, pentru a avea efect deplin, recomandă Asociația de Pneumologie Clinică din Germania (VPK), care citează un studiu prezentat la recentul congres internațional al European Respiratory Society de la Munchen.

"În cadrul unui studiu pentru o lucrare de doctorat, s-a constatat că nivelurile concentrației în sânge ale medicamentelor împotriva tuberculozei — izoniazida (antibiotic), rifampicina (chimioterapic antituberculos) și pyrazinamid (chimioterapic antituberculos) — au fost mai mici în cazul administrării acestora după o masă care conține carbohidrați decât atunci când sunt luate pe stomacul gol", a declarat președintele VPK, Thomas Voshaar.

Rezultatele studiului sugerează că o masă bogată în carbohidrați servită înainte de a lua medicamente antituberculoză poate diminua eficacitatea acestora. "Aceasta confirmă experiența noastră de până acum în domeniul terapiei împotriva tuberculozei", a spus Voshaar. "Luând tabletele pe stomacul gol și toate odată, efectul funcționează cel mai bine", a întărit expertul german.

Prin urmare, pacienții cu tuberculoză ar trebui nu numai să își ia cu regularitate medicamentele, ci să țină seama și de recomandările Asociației de Pneumologie Clinică din Germania, scrie DPA. În cazul în care au probleme privind tolerarea comprimatelor, le pot lua cu caș sau cremă de brânză naturală cu conținut redus de grăsimi, alimente care protejează
mucoasa stomacului și conțin puține glucide.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro