Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menține la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni, conform unui raport dat publicității miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite Reuters.

Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES ARHIVĂ

Emergența tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis (bacteria care provoacă tuberculoza) rezistente la medicamente este legată de greșelile de tratament — fie pacienții primesc o medicație greșită, fie primesc alte doze de medicamente decât cele optime, fie pacienții renunță la medicație înainte de încheierea tratamentului, considerându-se deja vindecați.

Aproximativ 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în cursul anului trecut, iar 3,5% dintre aceștia au contractat o variantă a bolii care este rezistentă la anumite tipuri de medicație — cazuri mult mai dificil de tratat și care au o rată de vindecare mult mai mică.

"În unele regiuni se manifestă epidemii severe, în special în Europa de Est și în Asia Centrală", iar în numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este "alarmant de mică", se mai arată în raportul OMS.

Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat și cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depășind chiar și variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă — MDR-TB), au fost semnalate în 100 de țări.

Grania Brigden, expert în tuberculoză din cadrul organizației Medici fără Frontiere, susține că răspândirea tuberculozei rezistente la medicamente în țările din fostul spațiu sovietic reprezintă o problemă critică, alături de înmulțirea cazurilor de îmbolnăviri de forme de tuberculoză MDR-TB și XDR-TB.

"Accesul la îngrijiri medicale adecvate este extrem de scăzut: doar 1 din 5 pacienți bolnavi de tuberculoză multi-drog rezistentă primesc tratament, în timp ce ceilalți sunt lăsați să moară, mărind riscul de contagiune asupra membrilor familiilor și al comunităților din care fac parte și alimentând astfel epidemia", a susținut ea într-un comunicat.

Cunoscută odinioară drept "ciuma albă", pentru că bolnavii de tuberculoză slăbesc și devin foarte palizi, tuberculoza se manifestă prin tuse cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirații nocturne și scăderea în greutate. Ea se răspândește prin aer — persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer.

Dintre toate bolile infecțioase doar SIDA face mai multe victime decât tuberculoza.

Deși se înregistrează încă un "număr mult prea mare de vieți pierdute în lupta cu o boală curabilă", OMS reamintește că rata mortalității din cauza infecției cu bacilul Koch a scăzut cu 45% față de nivelul din 1990, iar numărul de îmbolnăviri scade în medie cu 1,5% pe an.

AGERPRES/(AS — editor: Codruț Bălu, editor: Florin Ștefan)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro