In ultimul deceniu, numărul oamenilor care au trăit peste 100 de ani a crescut cu 71%, iar acest procent va creşte şi mai mult. Cu toate acestea, un expert în gerontologie spune că limita maximă la care un om va putea să ajungă este de 120 de ani.

Sir Colin Blakemore susţine că trupul omenesc are o limită până la care poate îmbătrâni fără să cedeze.

Potrivit lui Blakemore, numărul oamenilor care au trăit mai mult de 120 de ani este aşa de mic încât limita nu va putea fi depăşită decât ocazional, indiferent de avansul medicinei şi al tehnologiei.

Declaraţia lui a fost făcută în cadrul unei conferinţe de gerontologie, unde oamenii de ştiinţă au discutat despre evoluţia speranţei de viaţă şi a sistemului sanitar.

Blakemore crede că medicamentele vor avea un impact limitat asupra longevităţii oamenilor, iar ştiinţa ar trebui să pună accent pe noile metode de îmbunătăţire a vieţii bătrânilor, nu pe prelungirea ei.

 

Harta Global AgeWatch Index, care arată procentul de oameni care au peste 60 de ani în prezent şi procentul estimat pentru anul 2050     Harta Global AgeWatch Index, care arată procentul de oameni care au peste 60 de ani în prezent şi procentul estimat pentru anul 2050

În cadrul conferinţei a fost prezentat şi Global AgeWatch Index, care analizează calitatea vieţii în 96 de state. Potrivit acestor calcule, până în anul 2050 numărul persoanelor care vor avea peste 60 de ani va ajunge la 21% din procentul populaţiei globale. În prezent, procentul este de doar 12%.

Totodată, procentul persoanelor peste 80 de ani va creşte până în anul 2050 de la 2% la 4%.

Potrivit Global AgeWatch Index, în România, în prezent procentul populaţiei de peste 60 de ani este de 20-24%, Până în anul 2050 procentul va creşte la peste 30%.

Teoria lui Blakemore contrazice ipoteza lansată de cercetătorii de la Buck Institute of Age Research din California. Aceştia, sub conducerea medicului Pankaj Kapahi, susţin că datorită progresului ştiinţific oamenii vor ajunge să trăiască foarte mult, chiar şi 500 de ani.

Ei au ajuns la această concluzie după ce au modificat genele unor viermi Caenorhabditis elegans, mărindu-le astfel speranţa de viaţă de 5 ori.

Sursa: Daily Mail

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro