Fumatul este dăunător nu doar oamenilor, ci și Ministerului Sănătăţii. Statul încasează din taxa pe viciu peste un miliard de lei. Suma este însă mult mai mică faţă de cheltuielile făcute de statul român pentru diagnosticarea şi tratarea fumătorilor cu probleme medicale.

Patru milioane de români fumează anual 1,3 miliarde de pachete de ţigări, arată cifrele oficiale. Şi tot în fiecare an, 500.000 dintrei ei trec pragul cabinetelor medicale sau al spitalelor ca să trateze bolile provocate de viciu.

„Boli cardiovasculare, boli respiratorii, în primul rând, BPOC, cancer pulmonar”, spune epidemiologul Miron Bogdan.

În fiecare oră, cinci români mor din cauza bolilor provocate de fumat. Mai mult, cazurile de cancer pulmonar au crescut cu 30% în rândul bărbaţilor şi s-au dublat la femei, numai în ultimii zece ani. Cei mai mulţi dintre fumători nu ţin însă cont de riscuri.

„Sistemul sanitar românesc a trebuit să plătească 110 milioane de lei în anul 2012 pentru tratarea bolilor provocate de tutun”, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

Specialiştii spun că banii proveniţi din taxele pe tutun ar trebui să meargă şi în programe anti-fumat.

„Sunt persoane care pot renunța la fumat, dacă nu este dependența foarte avansată, prin consiliere psihologică, uneori prin sprijinul familiei şi al comunităţii”, spune Teodora Ciolompea, expert în sănătate publică.

Fumătorii vor avea oricum viaţă grea. Uniunea Europeană obligă producătorii ca până în 2016 să nu mai fabrice ţigări aromate şi „slim”, iar pachetele trebuie acoperite în proporţie de 65% cu mesaje de avertizare asupra riscurilor la care se expun fumătorii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro