Atunci când află că au diabet, oamenii sunt cel mai frecvent speriaţi de perspectiva pierderii vederii. Această teamă e mai puternică decât teama de alte complicaţii precum insuficienţa renală, pierderea unui picior sau chiar coma diabetică. Din păcate însă medicii văd în continuare cazuri în care oamenii se prezintă pentru prima dată la oftalmolog cu pierderea vederii veche de luni de zile pe ambii ochi. Dacă aveţi diabet, nu vă resemnaţi: controlaţi diabetul, solicitaţi examinarea fundului de ochi, acceptaţi tratamentele propuse de oftalmolog! Aflati din articolul următor cum poate fi descoperită la timp şi tratată corect retinopatia diabetică şi ce trebuie să facă pacientul pentru a nu ajunge la orbire.

Dr Ciprian Danielescu, medic primar oftalmolog, Spitalul „Sf. Spiridon“, şef lucrări UMF „Gr. T.Popa“ Iaşi: „Consiliul Internaţional al Oftalmologiei şi-a propus ca obiectiv reducerea cu 90% a orbirilor cauzate de diabet. Pe de altă parte, numărul persoanelor cu diabet creşte continuu în toată lumea. În consecinţă, apreciez şansa de a aduce informaţii cu privire la acest subiect extrem de important. Retina este structura din interiorul ochiului care se ocupă cu percepţia luminii. Retinopatia diabetică este o afectare progresivă a vaselor de sânge ale retinei, cauzată de hiperglicemie.

Când se instalează retinopatia diabetică?

La pacienţii cu diabet de tip 1(insulino-dependent), retinopatia este extrem de rară în primii 5 ani de diabet. În schimb, în tipul 2, retinopatia poate fi deja instalată când diabetul e descoperit! După 10 ani de boală, 70% din pacienţi au un stadiu mai uşor sau mai sever de retinopatie.

Ce sunt stadiile de evoluţie ale retinopatiei diabetice?

La început retinopatia este neproliferativă, caracterizată prin variate afectări ale vaselor mici de sânge, care pierd mici cantităţi de lichid. Aceasta duce în timp la îngroşarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea. Retinopatia proliferativă înseamnă apariţia unor vase noi de sânge la nivelul retinei (neovase). Acestea reprezintă un pericol iminent de complicaţii precum sângerarea masivă intraoculară (hemoragia vitreană) sau dezlipirea de retină. De asemenea, o complicaţie severă este şi glaucomul neovascular, caracterizat prin presiune intraoculară mult crescută - adesea cauzatoare de dureri oculare - şi risc important de orbire.

Controlul anual al fundului de ochi depistează boala înainte de apariţia primelor simptome

De fapt, scopul nostru este să diagnosticăm retinopatia, pe cât posibil, înainte ca pacientul să aibă simptome. Acest lucru se face prin controlul anual al fundului de ochi la toţi pacienţii cu diabet. Atunci când observăm o retinopatie uşoară, vom îndesi controalele, pentru a găsi momentul optim pentru tratamentul laser sau injectabil. Din păcate, există încă mulţi pacienţi care nu sunt examinaţi oftalmologic în mod regulat, ci se prezintă la luni de zile după ce vederea a scăzut. Şi în aceste cazuri tratamentul merită efectuat, dar rezultatele finale vor fi mai slabe.

Înceţoşări ale vederii cu durata de minute sau ore sunt relativ obişnuite, mai ales la inceperea tratamentului antidiabetic. De regulă ele nu înseamnă retinopatie. Scăderea progresivă a vederii trebuie însă să aducă pacientul la oftalmolog, chiar dacă ultimul control a fost normal. Doar medicul poate discerne diversele afecţiuni oculare posibile.

Poate fi prevenită retinopatia diabetică?

Există pacienţi cu diabet vechi de zeci de ani care au retina normală. Pe scurt, un ţel important este menţinerea unei hemoglobine glicozilate sub 7%, ceea ce ar dovedi un control bun al diabetului pe termen lung. Există şi medicamente care, administrate luni sau ani de zile, reduc progresia retinopatiei (medicul va cântări în fiecare caz opţiunea de a le recomanda).

Ce trebuie făcut după apariţia retinopatiei?

* Tratamentul Laser

După cum am scris, medicul va identifica momentul propice pentru începerea tratamentului specific. TRATAMENTUL LASER are o eficienţă dovedită prin zeci de ani de utilizare, atât în edemul macular, cât şi în retinopatia proliferativă. El este aplicat de oftalmolog cu scopul de a opri sau de a încetini foarte mult evoluţia bolii. De regulă, laserul nu creşte vederea, dar poate înjumătăţi riscul orbirii! În edemul macular, laserul trebuie aplicat cu precizie în zonele afectate, care sunt situate în zona centrală a retinei. În retinopatia proliferativă, se recomandă aplicarea mai multor sute de impacte laser în toată periferia retinei, cu scopul de a proteja zona centrală. În timpul tratamentului, pacientul vede doar nişte lumini intense, iar durerea este de obicei absentă sau redusă. Ulterior pacientul trebuie să revină pentru controale periodice, la intervale de luni de zile, pentru toată viaţa, iar tratamentul poate fi repetat la nevoie.

Trebuie să precizez că tratamentul laser al retinei (fotocoagularea) este gratuit în Spitalul „Sf. Spiridon“, sau este disponibil cu costuri modice în mai multe clinici private din Iaşi, Bacău, Suceava şi Galaţi (îmi cer scuze faţă de colegii mei dacă informaţiile mele sunt insuficiente).

* Injecţiile Intraoculare

Pentru edemul macular diabetic, în toată lumea se pune accentul tot mai mult pe Injecţiile Intraoculare (Intravitreene). Acestea se realizează în sala de operaţie (pentru a reduce la minim riscurile), cu un ac foarte fin, sub anestezie realizată cu picături. Marele avantaj este că peste jumătate din pacienţi beneficiază de creşteri semnificative ale vederii, care însă trebuie menţinute prin repetarea injecţiilor la diferite intervale de timp. Medicamentele „Ranibizumab“ şi „Aflibercept“ sunt recomandate şi injectate în Statele Unite şi în Uniunea Europeană pentru edemul macular diabetic, fiind rambursate de către asigurările de sănătate. În România este disponibil, contra cost, medicamentul „Aflibercept“ (ar fi tare bine să fie şi rambursat de către casa de asigurări). În aceste condiţii, putem utiliza cu rezultate comparabile „Bevacizumabul“ şi „Triamcinolonul acetonid“, injectate intraocular, cu avantajul unor costuri mai reduse. Toţi specialiştii în retină din România utilizează aceste medicamente. De altfel, o simplă căutare pe site-ul de informaţie ştiinţifică PubMed cu termenii „bevacizumab macular edema“ oferă peste 700 de articole din reviste oftalmologice cu privire la acest subiect. Astfel, refuzarea tratamentului cu „Bevacizumab“ pe motiv că „este un medicament pentru cancer“ denotă doar o informaţie insuficientă.

* Chirurgia Vitreană

În sfârşit, Chirurgia Vitreană este indicată atunci când există complicaţii severe precum hemoragia intraoculară (vitreană) persistentă, dezlipirea de retină prin tracţiune sau unele cazuri de edem macular diabetic refractar la alte terapii. În România se realizează mii de astfel de intervenţii anual, oferind şanse de reabilitare pacienţilor aflaţi în stadii avansate de boală. Sper că am oferit destule informaţii pentru a înţelege că diagnosticul de retinopatie diabetică, în contextul medicinei moderne, nu trebuie să reprezinte o condamnare la orbire.

Controlaţi diabetul, solicitaţi examinarea fundului de ochi, acceptaţi tratamentele propuse de oftalmolog!

La Congresul European de Retină am aflat că, atunci când află că au diabet, oamenii sunt cel mai frecvent speriaţi de perspectiva pierderii vederii. Această teamă e mai puternică decât teama de alte complicaţii precum insuficienţa renală, pierderea unui picior sau chiar coma diabetică. Atunci de ce continuăm să vedem cazuri în care oamenii se prezintă pentru prima data la oftalmolog cu pierderea vederii veche de luni de zile pe ambii ochi? Dacă aveţi diabet, nu vă resemnaţi! Controlaţi diabetul, solicitaţi examinarea fundului de ochi, acceptaţi tratamentele propuse de oftalmolog!“

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro