În timp ce fotografia exponatele dintr-un depozit de creiere umane de la Universitatea din Texas, fotograful Adam Voorhes a dat peste un exemplar extrem de neobişnuit: un creier care nu avea aproape deloc circumvoluţiuni.

David Dexter, cercetător la UK Brain Bank, spune că un creier adult care să arate aşa este ceva extrem de rar, deşi a mai văzut exemplare cu mai puţine circumvoluţiuni. Niciodată nu a mai întâlnit însă ceva similar.

Lipsa de circumvoluţiuni pe creier apare din cauza unei boli numite lisencefalie. Afecţiunea apare în timpul dezvoltării fetusului, din cauza unei deplasări anormale a neuronilor.

Timp de un an de zile, Voorhes a căutat detalii despre acest creier ciudat şi despre alte 100 de exemplare din colecţia la care a lucrat. Din păcate, nu a găsit informaţii despre persoana căreia îi aparţinuse creierul anormal.

Se cunosc multe cazuri de lisencefalie, dar mai puţin grave. Bolnavii suferă de spasme musulare, dificultăţi de înghiţire, convulsii şi întârziere la învăţare. De obicei, cei mai mulţi bolanvi mor înainte de a împlini 10 ani.

Creierele din colecţia universităţii prezintă diferite anomalii. Cazul de lisencefalie este al doilea exemplar din dreapta, pe rândul de jos    (Foto: Adam Voorhes)Creierele din colecţia universităţii prezintă diferite anomalii. Cazul de lisencefalie este al doilea exemplar din dreapta, pe rândul de jos

Toate creierele din colecţia universităţii provin de la pacienţi ai Spitalului de Boli Mintale Austin, iar exemplarele au fost conservate în borcane cu formaldehidă timp de peste 20 de ani.

Până acum, creierele fuseseră uitate într-un depozit, în spatele unui laborator de cercetare. Toate exemplarele redescoperite au diferite anomalii, dar un creier cu aşa puţine circumvoluţiuni este ceva extrem de rar.

Cercetătorii de la universitate vor continua să caute detalii despre aceste creiere, care vor fi expuse în campus, la Centrul de Cercetare Imagistică.

Sursa: IFL Science

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro