Care este opinia medicilor rezidenţi în legătură cu proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului? Am aflat de la dr. Clara Matei, director executiv al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi. Organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2006, asociaţia – aflăm de pe site-ul ONG-ului – „apără interesele şi prestigiul medicilor rezidenţi şi sprijină dezvoltarea lor profesională“, scopul declarat fiind „îmbunătăţirea serviciilor medicale din România, atât prin dezvoltarea profesională a personalului medical, cât şi prin informarea comunităţii şi dezvoltarea serviciilor de prevenire“. Potrivit reprezentanţilor, asociaţia numără 4.800 de membri, în special medici rezidenţi, dar şi studenţi la medicină şi medici specialişti.

doctor hotarat

   Asociaţia Medicilor Rezidenţi nu este de acord cu proiectul de lege, în forma actuală, deoarece el nu ar fi în favoarea rezidenţilor. Conform acestuia, ei vor putea opta pentru o specialitate doar după terminarea trunchiului comun, ceea ce nu le dă posibilitatea de a pleca peste hotare, în primii doi ani, ca rezidenţi într-o anume specialitate. De asemenea, nu este clar cum vor fi echivalate stagiile efectuate în alte ţări. Dacă doresc să facă un doctorat în timpul rezidenţiatului, în străinătate, nu se ştie cum vor putea alege o anume specialitate, cât sunt încă în cadrul pregătirii din trunchiul comun.
   În opinia Clarei Matei, trunchiul comun ar fi o „legare de glie“ mascată a medicilor rezidenţi, care devin un fel de stagiari; ei nici nu mai pot beneficia de la începutul pregătirii de sporurile acordate în anumite specialităţi. De asemenea, interlocutoarea este de părere că rezidenţiatul ar trebui să se desfăşoare doar în centrele universitare, pentru a fi asigurată calitatea necesară acestei pregătiri. Perioada rămasă după cei doi ani de trunchi comun este insuficientă pentru asimilarea tuturor noţiunilor necesare pentru practicarea diverselor specialităţi, ceea ce ar putea reprezenta o problemă la echivalarea acestora în străinătate.

   Metodologia rezidenţiatului din prezent este bună şi nu sunt necesare modificările prevăzute în proiectul de lege, în opinia reprezentantei Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, organizaţie care are doar un rol consultativ în ceea ce priveşte acest proiect de lege, lăsând studenţii, viitorii beneficiari, să-şi spună punctul de vedere, să fie atenţi şi să semnaleze toate capcanele proiectului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro