Organizarea concursului de Rezidenţiat, sesiunea 2014, a intrat în linie dreaptă. Anul acesta, la concursul de Rezidenţiat s-a înscris un număr de 5661 absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. Aceştia vor concura pe cele 3 909 locuri şi posturi scoase la concurs. La nivelul judeţului Gorj se păstrează trendul naţional, fiind înscrişi 23 de candidaţi. 16 dintre candidaţi au optat pentru Medicină Generală, 6 pentru Stomatologie şi 1 pentru Farmacie. Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durata de patru ore.
La nivel naţional, cei mai mulţi medici tineri, 4172, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 1118 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 371 vor susţine specialitatea în farmacie. La Direcţia de Sănătate Publică Gorj s-au depus 23 de dosare. 16 dintre candidaţi au optat pentru Medicină Generală, 6 pentru Stomatologie şi 1 pentru Farmacie.
Rezidenţiatul are loc pe 23 noiembrie
MS confirmă că la ora actuală s-a intrat în linie dreaptă în privinţa organizării Rezidenţiatului. Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor sau a posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri, astfel: 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5, se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu 2 — 4 răspunsuri corecte.
Departajarea candidaţilor, pe 29 noiembrie
Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 29 noiembrie, în centrul universitar în care s-a desfăşurat concursul.
M.S.