Vineri, pe 14 noiembrie, de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, zeci de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune s-au întâlnit cu medicii de la Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“ pentru a discuta despre alimentaţia corectă şi echilibrată care trebuie adoptată pentru a ţine în frâu boala.

Tematica zilei de luptă îm­potriza diabetului a fost „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă“ şi a presupus pe lân­gă întâlnirea cu pacienţii, manifestări şti­in­ţifice, discuţii cu angajaţii din Primă­rie, Prefectură şi Consiliul Judeţean. În plus, studenţii de la Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi au mers la cantina Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ pentru a le vorbi studenţilor despre importanţa unei diete echilibrate. Specialiştii au precizat că numărul pacienţilor din judeţ diagnosticaţi cu diabet a crescut anul acesta cu alte 2.000 de cazuri, ajungându-se în prezent la 31.000 de bolnavi.

„În România s-a desfăşurat acest amplu studiu PRE­DATORR care a arătat că 1 din 9 adulţi are diabet zaharat şi că 1 din 5 diabetici nu ştiu că au această boală. Faptul acesta ne responsabilizează pe noi profesioniştii din sănătate să ne unim forţele pentru a opri această epidemie de diabet zaharat. Un stil de viaţă sănătos, depistarea activă şi precoce a bolii sunt doar două măsuri care trebuie implementate“, a declarat prof. dr. Mariana Graur, şefa Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabo­lice din Iaşi.

Specialistul a mai precizat că, în cazul copiilor, cea mai întâlnită formă de diabet este cel de tip I. Numărul pacienţilor minori este constant în ultimii patru ani, însă în ultimul timp chiar şi la această ca­tegorie de vârstă au început să apară şi cazurile de diabet de tip II, din cauza obe­zităţii. „În diabetologia pediatrică, Iaşul nu este fruntaş, dar aveam semnale că educaţia nutriţională ar trebui să înceapă de la vârste fragede. Acum avem cazuri de copii obezi la care a apărut boala, iar un copil obez va fi un adult obez la care vor apărea şi alte complicaţii“, a mai spus prof. dr. Mariana Graur.

Medicii au precizat că 70% din cazurile de diabet zaharat de tip II pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, însă această afecţiune este una dintre cele mai costisitoare boli. Potrivit specialiştilor, adoptarea unei diete variate poate ţine la distanţă diabetul zaharat. Aceştia recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci, cât şi menţinerea unei greutăţi sănătoase prin practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro