Pacienții care au fost tratați pentru cancer al sistemului nervos central (SNC) sau de tumori cerebrale în copilărie sau adolescență pot avea mai târziu probleme legate de auto-percepție și identitatea de sine, potrivit unui recent studiu efectuat de Karolinska Institutet din Suedia publicat în revista Neuro-Oncology, informează agenția Xinhua.
Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES ARHIVĂ
Efectele târzii ale cancerului sistemului nervos central din copilărie nu se referă numai la starea generală de sănătate, ci și la funcțiile fizice și neuro-psihologice. Experiența unei boli ca un întreg, cu riscul crescut de afecțiuni și efecte secundare legate de tratamentul oncologic, afectează auto-percepția și contribuie la conturarea identității psihologice.
Aceasta arată că o auto-percepție negativă în locul uneia pozitive s-a dovedit mai frecventă în rândul supraviețuitorilor. Tratamentul cu radiații asupra creierului poate mări riscul unor efecte adverse asupra auto-percepției la vârsta adultă.
În plus, la problemele neuro-cognitive și funcționale se adaugă factori de personalitate legați de identitate, sănătatea mintală și bunăstarea psihologică, ceea ce face necesar sprijinul adecvat și utilizarea resurselor de reabilitare psiho-socială, a precizat Krister K. Boman, specialist al Departamentului pentru Sănătatea Femeilor și a Copiilor de la Karolinska Institutet.
Cercetătorii spun că rezultatele confirmă importanța unor măsuri intense de prevenire în îngrijirea sănătății, precum și a unui plan de urmat extins până la vârsta adultă care să satisfacă nevoile specifice ale pacienților adulți supraviețuitori ai cancerului cerebral pediatric.
În plus, față de măsurile împotriva problemelor anterioare cunoscute, îngrijirea sănătății trebuie să aibă în vedere faptul că bolile și tratamentul sistemului nervos central afectează dezvoltarea personalității pe termen lung.
Studiul a fost realizat cu finanțare din partea Swedish Childhood Cancer Foundation și a Karolinska Institutet din Suedia, precizează Xinhua.
AGERPRES