Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, afirmă că autorităţile trebuie să se gândească, în timp, şi la o contribuţie a pacientului la medicamente", care să îl responsabilizeze şi să îl facă să simtă că ”un serviciu medical nu este sută la sută gratuit".
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat, joi, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmaeconomie şi Management Sanitar de la Târgu Mureş, unde a susţinut tema "Strategia de finanţare a cheltuielilor de medicamente în România", că pacientul trebuie să fie extrem de bine informat şi să se gândească "cât îşi poate permite să contribuie" şi să înţeleagă că, dacă un medicament este generic, nu înseamnă automat că este prost, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Chiar nu sunt de acord cu formula «ăsta-i medicament generic, produs în România şi e prost». Nu e adevărat! Substanţa activă este aceeaşi şi în original, şi în generic. Sigur că pacientul de regulă ia de bun ce-i spune medicul, când ajunge la farmacie, farmacista îi spune «ştii, am unul puţin mai bun, e mai original». Deja îşi pune întrebarea: fac ce spune medicul sau ce spune farmacista? În piaţă, lumea comentează că farmacista este interesată să vândă medicamentul cel mai scump, că e mai profitabil. Sigur, farmacia e o societate comercială, până la urmă, şi înţeleg şi acest aspect. Personal, nu cred că acesta este motivul principal. Dar sunt situaţii şi situaţii, depinde de interpretare. Din punctul meu de vedere, pacientul ar trebui să fie extrem de bine informat şi să îşi aleagă în funcţie de posibilitate", a declarat Ciurchea.
Preşedintele CNAS a adăugat, în acest context, că autorităţile trebuie să se gândească, în timp, şi la o contribuţie a pacientului, care să îl responsabilizeze şi să îl facă să simtă "că un serviciu medical nu este sută la sută gratuit".
"Trebuie să împărţim riscul financiar, în aşa fel încât fiecare să simtă că un serviciu medical nu este sută la sută gratuit. Nici nu cred că ne putem permite tot timpul să dăm totul gratis. (...) Nu ştiu, o sumă cât de mică, legată de fiecare reţetă, ar mai disciplina un pic piaţa sau dorinţa. E adevărat că sunt oameni care nu-şi permit nici acea sumă mică. Va trebui să vedem, până la urmă, să fie cât mai aproape de realitate", a spus Ciurchea.
El a răspuns şi unor întrebări ale specialiştilor prezenţi în sală, care au susţinut că, spre exemplu, introducerea unor niveluri de compensare diferite pentru medicamente ar putea reprezenta o soluţie.
"Am discutat de ceva vreme de o altă compensare - de 20, de 30 (la sută - n.r), în aşa fel încât să nu luăm toată posibilitatea omului, să-i lăsăm ceva: «Uite, nu-ţi mai dau medicamentul acesta total gratuit, trebuie să şi contribui puţin, dar ai posibilitatea să îl iei». Acuma, sigur că putem introduce un alt nivel de compensare, dar depinde foarte mult şi de prescriptor, depinde foarte mult de cum gestionează medicul acest nivel de compensare. Dacă zice: «lasă-l pe acesta, că e doar 20 la sută, hai că îţi găsesc ceva din grupa 50-90 (compensat 50-90 la sută - n.r.) sau alta», atunci economia nu e foarte mare", a spus Ciurchea.
Acesta a arătat că a existat o discuţie legată de o problemă semnalată de medici, că, în unele cazuri, în momentul în care un produs nou apare pe piaţă, preţul acestuia e compensat prin raportare la un alt produs de pe lista de medicamente, care însă nu e pe piaţă.
"Am discutat şi aspectul acesta, nu numai acum, ci şi cu timp în urmă - să găsim o limită de timp. OK, nu l-ai adus, nu ştiu, şase luni, un an, atunci automat să fie scos de pe listă. Pentru că sunt produse care au intrat pe listă doar ca să blocheze un altul. Nu face bine, în mintea mea, nimănui. De ce unul este scos după nişte ani, nu înţeleg. Dar eu insist să fie scos după un anume timp", a afirmat Vasile Ciurchea.
Chestionat cu privire la posibilitatea lărgirii bazei de contribuţie pentru sănătate, astfel încât să se colecteze mai multe fonduri, Ciurchea a răspuns că pentru CNAS ar fi important să nu existe nicio categorie pentru care să nu se plătească contribuţie.
"Cine o plăteşte, e mai puţin important. Nu că sunt de acord, mi-o doresc", a adăugat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.