Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a fost lansată joi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, concomitent, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca. Potrivit preşedintei acesteia, Valeria Herdea, ARMPF este o asociaţie profesională şi ştiinţifică dedicată promovării şi dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialităţii de medicină de familie şi are ca scop educaţia populaţiei pentru prevenţie.
"În România anului 2014, avem o rată a îmbolnăvirilor la copii din ce în ce mai mare, de aceea avem nevoie de medici de familie cu practică pediatrică dedicaţi profesiei lor, care să ofere copiilor şi familiilor o adevărată educaţie pentru sănătate", a declarat Herdea într-o conferinţă de presă dedicată lansării asociaţiei.
Ea a spus că ARMPF va promova modele inovative de practică profesională pediatrică în medicina de familie destinate trecerii parteneriatului medic-familie de la stadiul de concept la implementare practică.
Asociaţia reuneşte medicii de familie cu practică pediatrică şi îşi propune un model educaţional menit să dezvolte şi să consolideze relaţiile interumane aflate la baza practicii pediatrice în medicina primară: prin actualizarea informaţiilor medicale şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare, în practica pediatrică a echipei medicului de familie, dedicate medicilor şi asistenţilor medicali prin optimizarea stilului de viaţă al familiei, prin programul educaţional 'Şcoala Familiei Mele', dedicat educaţiei pentru prevenţie la nivelul familiei.
'La nivel microeconomic, o familie sănătoasă, consiliată corect de către medicul ei de familie, pentru a adopta un stil de viaţă sănătos, poate investi în educaţia copiilor ei. La nivel macroeconomic, o societate mai puţin bolnavă poate investi în propriul progres. Dezvoltarea armonioasă a copiilor şi tinerilor, investiţia de acum în programele educaţionale derulate cu şi prin medicina de familie cu practică pediatrică rămân garantul viitor al unei societăţi sănătoase şi puternice', a afirmat Valeria Herdea, medic primar în medicina de familie.
Ea a arătat că AREPMF are ca direcţii de acţiune: puericultura (monitorizarea dezvoltării fiziologice a copilului de 0-18 ani), nutriţia (0-18 ani), imunoprofilaxia, repere temporale ale dezvoltării neuropsihice a copilului de la naştere până la 18 ani, rolul familiei în dezvoltarea personalităţii copilului, depistarea precoce şi managementul factorilor de risc implicaţi în etio-patogeneza bolilor cronice: anemie, rahitism, HTA, dislipidemie, obezitate, boli respiratorii, disfuncţii endocrine, afecţiuni neuropsihice, afecţiuni hepatice, afecţiuni renale, afecţiuni oncologice etc.
Valeria Herdea a precizat că misiunea de bază a AREPMF este creşterea calităţii serviciilor medicale pentru copii, printr-o repoziţionare a rolului activităţii educaţionale a pacienţilor în paleta serviciilor oferite de întreg corpul medical. Programul de activităţi al AREPMF cuprinde: organizarea de programe, proiecte, conferinţe, cursuri, ateliere cu tematică specifică, în cadrul proiectului naţional 'Şcoala familiei Mele', dezvoltarea unei conduite unitare în practica medicului de familie pentru supravegherea activă a sănătăţii copilului, dezvoltarea abilităţilor de consiliere a familiilor pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a copilului. Herdea a precizat că AREPMF va demara de joi acţiunea umanitară "Cutia Bucuriei", prin care oferă sprijin şi ajutor copiilor şi familiilor aflate în situaţii grele.
Acţiunea umanitară va implica toţi medicii de familie ai asociaţiei, care la rândul lor vor implica pacienţii pentru a strânge alimente, haine, încălţăminte, jucării, cărţi sau rechizite şcolare. Înainte de Crăciun, în săptămâna 15-21 decembrie, pachetele vor fi dăruite copiilor din mediul rural, din sate îndepărtate.
Totodată, medicii de familie din satele defavorizate vor identifica familiile care au cu adevărat nevoie de ajutor. "AREPMF îşi propune să ajungă la 3.000 de familii din toate colţurile ţării", a spus medicul. Prezentă la conferinţă, profesorul doctor Doina Pleşca, decan în cadrul UMF "Carol Davila", a declarat că va solicita Ministerului Sănătăţii ca să se extindă durata de pregătire a medicului de familie la un an de pediatrie.
"În România, pediatria este o specialitate pe cale de dispariţie. Pregătirea studenţilor pentru specialitatea pediatrie este scurtă", a susţinut Pleşca.
La rândul său, şeful secţiei de pediatrie de la Institutul "Matei Balş", Monica Luminos, a atenţionat asupra faptului că rata acoperirii vaccinale în România este în scădere, sub nivelul de protecţie optimă de 95%.
"Încep să apară din ce în ce mai multe boli şi, doamne fereşte, să nu ne trezim cu cele pe care le credeam eradicate precum poliomielita, difteria, tetanosul. Există o reticenţă din partea părinţilor faţă de vaccinare. Sunt medici de familie care nu recomandă vaccinarea", a spus Luminos. Ea a semnalat faptul că tusea convulsivă a devenit endemică.
AGERPRES