Armata americană a creat o nouă "armă" distrugătoare de microbi, care ar putea fi utilizată contra virusului Ebola, sub forma unui robot pe patru roţi care poate să dezinfecteze o cameră în doar câteva minute, cu ajutorul razelor ultraviolete, informează AFP.
Xenex trimite 1,5 impulsuri pe secundă într-un perimetru de trei metri. Acest robot foloseşte xenon, un gaz netoxic, pentru a genera raze ultraviolete care distrug microbii mai repede şi mai eficient decât o echipă umană de curăţare, au subliniat medicii şi experţii americani.
"Robotul face parte din strategia noastră pentru a combate Ebola, dar ar putea fi folosit şi în spitale pentru a lupta contra altor agenţi patogeni aflaţi la originea infecţiilor nosocomiale", a declarat Alton Dunham, purtător de cuvânt al bazei aeriene militare Langley din Statele Unite, care a achiziţionat deja un astfel de robot în luna octombrie.
Lumina ultravioletă este folosită deja de mai multe decenii ca metodă de curăţare, dar noul robot funcţionează cu xenon, un gaz mai ecologic decât becurile cu vapori de mercur, care au o acţiune mai lentă şi sunt toxice, afirmă Xenex Disinfection Service, care fabrică aceste aparate de ultimă generaţie.
Oamenii de ştiinţă au subliniat că aceşti roboţi de curăţare reprezintă un exemplu de maşini autonome care ar putea să joace un rol crucial în lupta contra epidemiei de febră hemoragică care afectează Africa de Vest.
Cu ocazia unei conferinţe academice, organizată în luna noiembrie de Casa Albă, oamenii de ştiinţă şi reprezentanţii asociaţiilor umanitare au explicat că aceşti roboţi pot să evacueze deşeurile contaminate şi să permită personalului medical să discute de la distanţă cu pacienţii infectaţi.
MUTT, un robot care transportă mărfuri pe teren accidentat, creat de compania General Dynamics Land Systems MUTT, ar putea fi folosit imediat în ţările afectate, a subliniat Robin Murphy, profesor de informatică şi inginerie la Texas A&M University.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavului, fapt care impune folosirea unor proceduri şi echipamente de protecţie specifice pentru protejarea medicilor şi infirmierelor.
Epidemia de Ebola a provocat 5.459 de decese, de la începutul anului, din 15.351 de persoane infectate, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat vineri. Personalul medical a plătit un greu tribut, cu 337 de morţi din 588 de contaminări.
Însă centrele medicale din Liberia şi cele din Sierra Leone sunt departe de a fi ideale pentru aceşti roboţi, creaţi pentru medii imaculate, cu acces wifi, electricitate stabilă şi neîntreruptă, baterii de schimb şi podele plate.
O expediţie a robotului Xenex în Africa nu este prevăzută în viitorul imediat, dar epidemia de Ebola a pus accentul pe problematica mai largă a maladiilor nosocomiale (produse de infecţii survenite în spital).
Câteva sute de pacienţi mor în fiecare an din cauza bolilor contractate în timpul unei internări în spital, în special din cauza stafilococului auriu. Zecile de spitale care au folosit robotul Xenex au constatat o scădere a acestor infecţii nosocomiale, a precizat Melinda Hart, purtătoare de cuvânt a companiei care l-a fabricat.
Fasciculul său de raze ultraviolete poate să dezinfecteze suprafeţe şi unghiuri inaccesibile, la care nu ar putea să ajungă nici cei mai conştincioşi agenţi de întreţinere umani. "Robotul este capabil să elimine riscul de eroare umană", a adăugat aceeaşi sursă.
Sursa: MEDIAFAX