Fostul sef SIVECO, Irina Socol, si presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Sergiu Radu Ruba, au convenit sa "fabrice" documente care sa arate ca s-au realizat obiectivele unui program cu finantare europeana, au declarat surse din Directia Nationala Anticoruptie.

"In data de 27.09.2013, in cadrul unei intalniri realizate la sediul ANR, Ruba Sergiu-Radu, Socol Irina (patron al SC SIVECO Romania S.A.), Dragomirescu Emil, Bucur Mircea si Marze Gabriela au convenit sa fabrice in continuare documente pentru a justifica in fals indeplinirea obiectivelor asumate in cadrul aplicatiei, pe care sa le includa in cererea de rambursare finala din proiect (ce urmeaza a fi avansata in urmatoarele 4 luni, pentru solicitarea la rambursare a sumei de 4.150.000 lei), in scopul obtinerii pe nedrept, din bugetul UE/national, a sumei de aproximativ 2.800.000 lei", potrivit surselor citate.

Procurorii DNA i-au audiat pe RUBA SERGIU RADU, presedinte al Asociatiei Nevazatorilor din Romania, si pe DUMITRESCU OVIDIU ADRIAN, suspectati ca, impreuna cu Stefanescu Mariana, expert contabil, si Marze Gabriela, consilier, la initiativa lui Ruba Sergiu, si cu sprijinul functionarului public Balan Sabina, a intocmit documentatia aferenta proiectului astfel incat sa fie deturnate sume de bani aferente diferitelor etape parcurse. In dosar ar fi implicat si PIETROSEL CONSTANTIN - detinator al Fundatiei ALCION si sotul fostei directoare al Consiliului National al Dizabilitatii din Romania.

Potrivit surselor citate, responsabilii echipei de management si implementare a proiectului cu finantare comunitara "Integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati vizuale printr-un program practic de formare in domeniul TIC", Ruba Sergiu Radu, Dragomirescu Emil (manager de program in cadrul SC SIVECO ROMANIA S.A. Bucuresti), Bucur Mircea (presedinte al fundatiei "Cartea Calatoare", cu sediul in Focsani) si Marze Gabriela ( contabil al SE SIVECO ROMANIA S.A.) au intocmit si prezentat in cadrul proiectului documente care atesta cheltuieli fictive, in scopul obtinerii pe nedrept a rambursarii sumei de aproximativ 2.800.000 lei (aferenta activitatilor nerealizate in fapt) din fonduri europene si de la bugetul de stat.

Proiectul "Integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati vizuale printr-un program practic de formare in domeniul TIC" (ID 62996, cod SMIS 23539) face obiectul contractului de finantare nerambursabila in valoare totala de 9.270.700 lei (din care: 8.227.952,3 lei cofinantare din fonduri comunitare POS DRU si 774.183,7 lei din bugetul national) semnat in anul 2010 de Organismul Intermediar pentru POS DRU regiunea "Sud-Est" Braila cu Asociatia Nevazatorilor din Romania (solicitant) in parteneriat cu fundatia "Cartea Calatoare" si SC SIVERCO Romania S.A.

Acest proiect isi propunea ca obiective:

  • website-ul proiectului (cu 2 componente principale: diseminare, informare si publicitate pentru proiect; componenta sociala cu rol de sensibilizare si prezentare a problematicii grupului tinta pentru publicul larg) si portalul de instruire specifica (realizat de SC SIVERCO Romania S.A. plecand de la un portal standard pe care il detine si operand modificari specifice grupului tinta);
  • 500 de persoane instruite si formate pentru utilizarea TIC in viata de zi cu zi;
  • 3 cursuri in format digital (300 de persoane formate pentru "dezvoltare pagini de web"; 300 de persoane formate pentru "testare si evaluare aplicatii web")
  • o campanie de plasare a acestor 900 de persoane pe piata muncii in cadrul entitatilor publice si private, care sa aiba ca finalitate angajarea efectiva a 250 de persoane pe piata muncii.

Procurorii spun insa ca, desi termenul de finalizare al proiectului a expirat, o mare partea a activitatilor asumate de cele trei entitati implicate nu au fost realizate si nu pot face obiectul cererilor de rambursare a cheltuielilor.

Astfel, prima activitate eligibila - cursul "initiere in utilizarea TIC pentru un numar de 500 persoane cu dezabilitati", prin formare clasica in sala de curs, s-a derulat conform cerintelor asumate, cursurile fiind tinute in sali din resedintele de judet din Romania.

In schimb, cele trei cursuri cu tematica TIC mai avansata ("editare si administrare continut pentru internet", "dezvoltare pagini de web" si "testare si evaluare aplicatii web", fiecare adresandu-se unui numar de 300 de cursanti) nu au fost organizate/desfasurate efectiv de catre SC SIVECO Romania S.A. si celelalte entitati responsabile.

SC SIVECO Romania S.A. trebuia sa achizitioneze si sa instaleze 3 servere, prin intermediul carora sa fie derulate cele 3 cursuri on-line, a caror elaborare revenea tot in sarcina SIVECO. Practic, dupa ce elabora cele 3 cursuri si instala infrastructura de servire, SC SIVECO Romania S.A. avea obligatia de a crea o interfata web , precum si conturi de utilizatori pentru cele 900 de persoane din grupul tinta, puse la dispozitie de ANR.

Pentru crearea unui cont pentru fiecare cursant, ANR trebuia sa puna la dispozitia SC SIVECO Romania S.A. un dosar care sa contina xerocopii dupa o serie de documente (carte/buletin de identitate, certificat de nastere, certificat de incadrare in grad de handicap, ultima diploma de studiu) si cererea de inscriere la curs, cu mentionarea adresei de e-mail a cursantului.

Dupa crearea conturilor, SC SIVECO Romania S.A. notifica fiecare cursant, pe adresa de e-mail din cererea de inscriere la curs, cu parola aferenta.

In realitate, cele 3 servere achizitionate de SC SIVECO Romania S.A. au fost instalate la sediul ANR si au functionat efectiv pana in luna iunie 2013, timp in care au fost instruiti aproximativ 50 de cursanti.

In luna iunie 2013, din cauza conditiilor improprii de instalare
- camera in care erau instalate nu avea sisteme de racire, fapt ce conducea la blocarea functionarii echipamentelor, din cauza supraincalzirii - serverelor au fost dezafectate, situatie in care se regasesc si in prezent.

In paralel, incepand din luna aprilie 2013, Ruba Sergiu-Radu si Dragomirescu Emil au initial demersuri de intocmire a unor documente care sa ateste, in mod fictiv, participarea a 900 de persoane cu dizabilitati la cursurile on-line de formare prevazute in cadrul proiectului.

Astfel, in data de 14.04.2013, Ruba Sergiu-Radu a organizat la Sinaia o intalnire cu presedintii tuturor filialelor teritoriale ale ANR, carora le-a solicitat explicit sa intocmeasca cat mai multe dosare care sa ateste ca persoane cu dizabilitati, membrii ai respectivelor filiale, au participat la cursurile on-line asumate prin proiect. Pentru a convinge presedintii filialelor teritoriale ale ANR ca macar sa le puna la dispozitie datele de identificate ale unor persoane cu dizabilitati, Dragomirescu Emil a promis ca SC SIVECO Romania S.A. va dona cate un calculator fiecarei filiale care va trimite cel putin 25 de dosare.

Pentru organizarea intalnirii, Ruba Sergiu-Radu a cheltuit din bugetul ANR suma de aproximativ 20.000 lei (cheltuieli de cazare si masa ale celor circa 60 de participanti) si a convenit cu Dragomirescu Emil sa asimileze intalnirea unei activitati de informare si publicitate din cadrul proiectului, precum si ca suma in cauza sa fie returnata ANR la una dintre urmatoarele rambursari (pana in prezent, aceasta plata nu s-a efectuat), potrivit surselor citate.

Prin aceste manopere, in luna septembrie 2013, fara ca vreun curs on-line sa mai fi fost organizat in fapt, Ruba Sergiu-Radu si Dragomirescu Emil detineau documente justificative (dosare ale fiecarui participant, cu continutul indicat mai sus) care evidentiau in fals participarea a 617 cursanti, persoane cu dizabilitati, la cursurile on-line de formare pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC (lista acestora este prezentata in anexa 2).

O parte importanta din cele 617 persoane (dintre care numai aproximativ 50 au urmat efectiv cursul) nu au avut niciodata acces la serviciul internet sau la computere personale, dosarele acestora fiind furnizate de presedintii filialelor teritoriale ale ANR.

In data de 27.09.2013, in cadrul unei intalniri realizate la sediul ANR , Ruba Sergiu-Radu, Socol Irina (patron al SC SIVECO Romania S.A.), Dragomirescu Emil, Bucur Mircea si Marze Gabriela au convenit sa fabrice in continuare documente pentru a justifica in fals indeplinirea obiectivelor asumate in cadrul aplicatiei, pe care sa le includa in cererea de rambursare finala din proiect.

De asemenea, Dan Liviu (consilier la Unitatea de Implementare a Proiectelor Finantate din Fonduri Structurale din Ministerul Educatiei Nationale - MEN) si Tanase Constantin-Ciprian (fost functionar al MEN in perioada 2004-2005) au fost inclusi in echipa de implementare a proiectului din partea ANR, in calitate de experti, fara a desfasura efectiv activitati, ci doar pentru a incasa contravaloarea remunerarii lor, existand indicii ca rolul acestora este de  a-si folosi sistemul relational detinut la nivelul institutiilor cu atributii de monitorizare/control pentru a asigura succesul aplicatiei.

Pentru a justifica angajarea cursantilor, Ruba Sergiu-Radu, Dragomirescu Emil si Bucur Mircea au convenit, in cadrul unei intalniri realizate in aceeasi formula, in prima parte a luni octombrie 2013, asupra unui calendar de angajare scriptica/formala a minim 250 de persoane cu dizabilitati.

Astfel, Bucur Mircea s-a obligat sa angajeze in mod formal, in perioada noiembrie-decembrie 2013, aproximativ 50-70 de cursanti la mai multe firme private cu ai caror reprezentanti cultiva relatii apropiate, urmand a primi de la SC SIVECO Romania S.A. suma de 20.000 lei, necesara platii contributiilor la bugetul de stat si acordarii a cate 200 lei/luna pentru fiecare cursant angajat, fara a presta in fapt activitati.

De asemenea, Ruba Sergiu-Radu si-a asumat angajarea, in aceleasi conditii (plata, de catre SC SIVECO Romania S.A., a contravalorii contributiilor la bugetul de stat si a cate 200 lei/luna pentru fiecare cursant angajat), a circa 200 de cursanti, in perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014, la mai multe fundatii controlate de numitul Pietrosel Constantin, estimand costurile asociate la valoarea de 80.000 lei.

Din 20.04.2011, Pietrosel Constantin figureaza ca angajat al Federatiei Consiliului National al Dezabilitatii din Romania. De asemenea, Pietrosel Constantin este membru al fundatiei "ALCION" si al Fundatiei Umanitare "Sonnenstrahl".

In acest sens, speculand faptul ca, in intervalul noiembrie 2013 - ianuarie 2014, Pietrosel Constantin a organizat un eveniment public dedicat persoanelor cu dizabilitati, Ruba Sergiu Radu a convenit cu acesta ca, pentru derularea activitatilor aferente, sa angajeze cursantii ale caror nume au fost furnizate de presedintele ANR. In plus, Pietrosel Constantin a dat asigurari ca, in baza relatiilor consolidate la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti (al carui inspector sef a fost in perioada 25.11.2009 - 27.08.2010) se va ocupa de formalitatile de angajare ale respectivelor persoane.

Pentru a masca plata catre ANR a celor 100.000 lei, necesari angajarii fictive a celor aproximativ 200 sau 250 de persoane cu dizabilitati, Ruba Sergiu-Radu a convenit cu Dragomirescu Emil ca SC SIVECO Romania S.A. sa sponsorizeze un proiect al ANR destinat accesibilizarii persoanelor cu deficiente vizuale in mediul internet, elaborat sub coordonarea lui Dragomirescu Emil.

Procurorii dispun inclusiv de inregistrari ambientale in acest dosar.

Irina Socol este arestat la domiciliu. Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti sustin ca reprezentantii companiei Siveco Romania au creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale, prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de softuri ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro