Cardul de sanatate: necesitate sau moft?

Aceasta a fost intrebarea la care am incercat sa gasim raspuns in cadrul emisiunii Rapor de caz de pe 3 decembrie. In aceasta privinta, parerile sunt impartite atat in ceea ce-i priveste pe specialistii din domeniul medical, cat si pe cetartenii obisnuiti. De altfel, acestia din urma tind sa nu aiba incredere in noul card si spun ca acesta ar putea fi util doar daca intregul sistem ar fi unul cu adevarat modern si eficient. Nici medicii nu sunt cu totii prea entuziasmati de documentul care teoretic ar trebui sa devina functional de pe 1 ianuarie 2015.

Una dintre cele mai autorizate voci, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a afirmat ca, in realitate, cardul este si inutil, si periculos. In privinta riscurilor, profesorul Vasiel Astarastoae a vorbit despre posibila deconspirare a unor date care ar trebui sa fie confidentiale.

“Cardul de sanatate este un lucru care nu ajuta la desfasurarea actului medical. Completarea acelor carduri nu face decat sa manance din timpul pacientului. In schimb, la dosarul medical lucrurile sunt mult mai grave si trebuie sa fie o discutie, inclusiv in societate. Dosarul medical prezinta un pericol pentru pacient petnru ca datele se trec fara voia acestuia si o institutie are toate datele medicale despre acel pacient si le poate utiliza discretionar. Angajatorii vor vedea ce boli au pacientii si in conditiile astea vor incerca sa scape de acei pacienti”, a spus prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi.

Presedintele Colegiului Medicilor a fost insa aprig contrazis de un fost sef al Casei Judetene de Asiguarri Sociale de Sanatate Iasi.

“Dl Astarastoae spune ca angajatorul ar putea avea acces…”, a spus realizatorul emisiunii Raport de Caz, calin Ciobotari.

“Minte, n-ar putea avea acces”, a spus fostul director al CJASS Iasi, dr. Iulian Serban.

E presedintele Colegiului Medicilor.

“Si ce, e Dumnezeu? A mintit pur si simplu. N-are cum angajatorul sa afle asa ceva decat prin intermediul medicului, numai medicul poate citi dosar. Astarastoae e la bolnavi care nu mai sunt bolnavi, el n-o sa aiba dosarele astea, ca n-are pacienti vii”.

Omul simplu, care n-are pregatire medicala, il vede pe dl Astarastoae, care este o figura intrata in mentalul colectiv, si spune dl Astarastoae: cardul de sanatate nu ajuta la sistemul medical, pai nu te intrebi ce vor oamenii astia de la mine?

 

CORONAROGRAFIE

“Daca omul ala e simplu e si naiv, il crede, daca nu e naiv nu-l crede. E simplu”. In ciuda afirmatiilor doctorului Serban, nici iesenii nu sunt prea increzatori in cardul de sanatate. Oamenii spun ca decat sa se investeasca atatia bani in aceste documente, mai bine s-ar rezolva problemele din spitale.

“Eu sunt o naiva, asa dupa cum dl doctor s-a exprimat, si-l cred pe dl Astarastoae, nu pentru ca dansul a sustinut sub alta forma neobligativitatea cardului, ci pentru ca in primul rand acest card a fost promovat cu ajutorul minciunii si al vicleniei. Eu mi-as dori sa-i intreb pe invitatii dv daca sistemul sanitar are problemele pe care le are din cauza ca romanii nu au carduri. Daca nu sunt medicamente, nu sunt cele mai elementare in spitale, omul se duce in spital si moare acolo… Dl Serban spunea ca e un mic pas, ca nu rezolva problema. Dl Serban nu se duce in spital sa vada ca nu-si poate pune cardul la picior in loc de fasa sau sa-si faca anestezie, se duce sa cumpere medicament. Iar cardurile costa o multime de bani, iar UE, daca ii da bani, UE nu-i da din buzunarul UE, ci tot de la noi, asa cum si dl doctor, si ceilalti parlamentari care sustin cardul dau tot din buzunarul nostru. Iar noi ne ducem la spital si murim acolo”, a spus o ieseanca.

“Cardul de sanatate este bun, dar el ar trebui legat si de un nivel de dezvoltare economica in care oamenii n-ar sta la negru si prin somaj sau fara somaj ca multi nici nu sunt in evident ape undeva. Dezvoltare economica, asta lipseste acestei tari. Nu avem niciun program de dezvolatre ca sa avem si carduri”, a spus un alt iesean.

O alta problema legata de carduri este ca o treime dintre ieseni nu le vor primi pentru ca sunt neasigurati. In plus, nu se stie ce se va intampla cu copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate. Doctorul Iulian Serban crede ca in astfel de cazuri parintii vor trebui sa renunte la tutela in favoarea altor rude.

“Ce se intampla cu copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate?”, a intrebat Calin Ciobotari.

“Aici este o problema. Pentru copiii institutionalizati li se vor da cardurile lor, personal, dar pentru copiii cu parinti in Spania, Italia, unde lucreaza, si copiii sunt aici, la bunici, deocamdata nu s-a gasit o forma de a se rezolva problema. Si eu am pacienti de genul acesta”, a spus dr. Carmen Zahacinschi.

Dl Serba, ce spuneti?

“Pentru copiii sub 18 ani, cardul se va da la tutore, nu la bunici, numai parintii pot lua cardul copilului”.

Care card al copilului? Copilul nu are card.

“Daca ei sunt plecati, atunci schimba tutorele, bunicul, pe cine are”.

In ceea ce priveste functionarea din 2015 a cardului pe care medicii l-au descris ca fiind o cheie de acces catre dosarul electronic, la care inca se lucreaza, parerea este ca acesta nu va putea fi operational decat peste cel putin 6 luni.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro