infarct
  • infarct
-

Acest semnal de alarmă a fost tras de specialiştii care au participat săptămâna trecută la Simpozionul „Zilele Cardiologice - „Prof. dr. George I.M. Gerogescu“. Aceştia au mai subliniat că a crescut numărul acestor incidente la femei, deşi de obicei, bărbaţii erau mai frecvent victime ale infarctului miocardic. Care sunt cauzele acestui fenomen şi ce putem face pentru a-l preveni, aflaţi din articolul următor.

Un număr tot mai ridicat de infarcte  miocardice se înregistrează la persoane cu vârste între 45 şi 55 de ani. Ba, mai mult,  medicii vorbesc de o creştere a numărului de infarcte  miocardice în rândul femeilor,  deşi, de obicei, bărbaţii  erau cel mai des afectaţi de infarct. Acest semnal de alarmă a fost tras de specialiştii care au participat săptămâna trecută la Simpozionul „Zilele Cardiologice - „Prof. dr. George I.M. Gerogescu“. „Organizată de Clinica Cardiologică  a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ Iaşi, manifestarea a renunit aproximativ 500 de specialişti din ţară, dar şi invitaţi din străinătate. „Dinamica soluţiilor terapeutice în medicină şi în bolile cardiovasculare este năucitoare. Mereu apar noutăţi  şi de aceea schimbul de informaţii este atât de important. S-au discutat multe teme, existând un mozaic de medicină internă, de cardiologie, sesiuni interdisciplinare, un up-dating privind insuficienţa cardiacă etc. Ţinând cont de faptul că patologia cardiovasculară primează pe glob, un astfel de schimb de informaţii iI dezbateri privind noutăţile, este benefic atât medicilor, cât şi pacienţilor“, a spus prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, preşedinta manifestării,  şefa Clinicii Cardiologice  a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ Iaşi. Specialiştii prezenţi au subliniat faptul că în ultmii ani a crescut  nu doar mortalitatea ( - n.r. - decesul) prin boli cardiovasculare, ci  şi morbiditatea. „S-a observat că numărul de pacienţi cu boli cardiovasculare este în creştere

. Deşi nu avem statistici precise, din discuţiile cu colegii mei, pot spune că s-a sesizat o creştere semnificativă a  infarctului miocardic în rândul populaţiei cu vârsta între 45 şi 55  de ani. Mai mult, am constatat că a crescut numărul acestor incidente la femei. De obicei, bărbaţii erau cei care sufereau mai frecvent un infarct miocardic“, a subliniat prof. dr. Marius Vintilă,  şeful Secţiei de Cardiologie  din cadrul Spitalului  Clinic de Urgenţă „ Sf. Pantelimon“ Bucureşti. „Este inerentă această masculinizare a patologiei la femei. În prezent, femeia are aceleaşi sarcini, responsabilităţi ca şi bărbatul, ba chiar şi în plus. Iar această situaţie îşi pune amprenta asupra stării de sănătate a femeii“, a  explicat prof. dr. Gabriel Ungureanu, de la  Institutul de Cardiologie „I.M. Georgescu“ Iaşi. Care ar fi cauzele care au dus la creşterea numărului de infarcte  în rândul populaţiei cu vârste între 45-55 de ani? Un stil de viaţă nesănătos şi lipsa interesului pentru aşi verifica periodic starea generală de sănătate.

„Domnule doctor, risc să mor de inimă?“

Sumarizând, putem vorbi de omul obişnuit, între 45 şi 55 de ani care se crede încă în putere, chiar prea tânăr şi sănătos pentru a aface un infarct. Dar, ignoră faptul că nu mănâncă sănătos, eventual fumează, nu face mişcare aproape deloc, poate are şi ceva kilograme în plus, la toate acestea adăugându-se stresul cotidian care nu trebuie nici el  ignorat. Dacă o astfel de persoană ar avea curiozitatea să-şi facă un control care presupune măsurarea tensiunii arteriale, şi uzualele analize privin colesterolul şi glicemia, ar putea descoperi cu stupoare că la doar 45 sau 50 şi ceva de ani e bolnav de inimă şi/sau diabet. „Fiecare dintre noi ar trebui să-şi facă anual un set de analize care să arate nivelul colesterolului şi al glicemiei, la care să se adauge o măsurare a tensiunii arteriale. Acestea pot arăta dacă ceva este în  neregulă şi pot descoperi din timp o boală cum este hipertensiunea arterială sau diabetul. Efectuarea anuală a acestor analize ar trebuie să fie obligatorie, indiferent de vârstă. Nu trebuie să ne amăgim că suntem tineri şi sănătoşi. Infarctul miocardic şi în general bolile cardiovasculare nu sunt sau, mai bine zis, nu mai sunt caracteristice doar persoanelor în vârstă“, a arătat prof. dr. Ginghină Carmen, şefa Clinicii de Cardiologie din Institutul Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu“ Bucureşti. Specialiştii cardiologi au mai subliniat şi faptul că orice om îşi poate afla riscul de de deces prin boli cardiovasculare, efectuând un simplu test care durează doar câteva minute. „Oricine are acces la internet îşi poate efectua în câteva minute testul privind riscul de deces prin boli cardiovasculare. Cei care nu pot accesa internetul, pot solicita medicului de familie să le facă respectivul test. În funcţie de gradul de risc  calculat pentru fiecare persoană în parte, se pot lua măsuri care să îmbunătăţească starea de sănătate a pacientului. Mergeţi la medicul de familie şi cereţi-i să vă calculeze  riscul cardiovascular! Aflaţi ce risc de a muri prin infarct în următorii 10 ani, aveţi!“, subliniază prof. dr. Marius Vintilă. Cardiologii au mai punctat şi cele mai simple măsuri care ne pot ajuta pentru a avea o viaţă sănătoasă: să mâncăm cât mai corect, să ne plimbăm în pas vioi minim jumătate de oră în fiecare zi şi să renunţăm la fumat. „Plus, anual, să ne verificăm tensiunea arterială, glicemia şi colesterolul. Adică să învăţăm să mâncăm şi să trăim sănătos“, a încheiat prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu.

„Aici se face în continuare medicină la nivel European!“

Simpozionul „Zilele Cardiologice - „Prof. dr. George I.M. Gerogescu“, aflat la cea de-a doua ediţie, a fost organizat în amintirea celui care a înfiinţat practic acutalul Institut de Cardiologie din Iaşi: prof. dr. Geroge I.M. Georgescu.  „Iaşul a fost un centru de tradiţie în cardiologie. Au fost mulţi deschizători de drumuri aici, dar cred că momentul de salt în cardiologie pentru Iaşi şi pentru Moldova  a fost înfiinţarea Centrului de Cardiologie, actualul Institut de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. GeorgeI.M. Georgescu“.  Iar acest lucru a fost posibil datorită marelui om, prof. Puiu Georgescu, cum îi spuneau cei apropiaţi. El este cel care a împins cardiologia mai departe“, a subliniat prof. dr. Marius Vintilă. „Nu este întâmplătoare această manifestare. Este un prilej pentru a onora amintirea celui care a fost un luptător şi fără de care acest institut nu ar fi funcţionat în prezent“, a arătat prof. dr. Gabriel Ungureanu. Daniela Bartoş, fost ministru al sănătăţii,  a ţinut să precizeze:“Acum 17 ani asistam la inaugurarea actualului institut. Mi-l amintesc cu mare drag pe prof. dr. Puiu Georgescu care a fost un mare suflet şi care s-a zbătut enorm pentru ca Iaşul să aibă tot pentru ca centrul de cardiologie să funcţionize la cele mai înalte standarde. Şi acum ştiu că această luptă nu a fost în zadar: nivelul la care s-a ajuns este foarte înalt. Aici se face în continuare medicină la nivel European“

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro