Cereti medicului de familie sa va programeze la consultatia preventiva gratuita. Recomandarea ii vizeaza pe toti romanii care isi platesc asigurarile de sanatate si au dreptul la un consult si analize uzuale.
Cert este ca la 6 luni de la intrarea in vigoare a noului pachet de sanatate, care pune accent pe preventie, peste 750 de mii de pacienti au fost la doctorii de familie.
Peste 4 la suta din totalul celor 17 milioane de asigurati au fost la medicul de familie pentru consultatia preventiva. Adica un examen medical programat in luna de nastere, care presupune un consult, dar si un set de intrebari standard formulate de doctor. Raspunsurile ii ajuta pe specialisti sa-si dea seama daca pacientii verificati au vreo suferinta si trebuie sa mearga mai departe pentru analize specifice.
Multi dintre pacienti nici n-au fost informati pana acum, desi acest consult e valabil din iunie
"N-am fost chemata! Eu in ianuarie fac varsta", spune o femeie.
Alti asigurati si-au facut analizele si urmeaza un tratament. O doamna a fost saptamana trecuta la un control de rutina cu fetele sale. Acum a venit cu analizele la medic pentru interpretare.
Consultatia preventiva de evaluare se realizeaza o data la trei ani pentru asiguratii cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani si anual pentru asiguratii care au trecut de 40 de ani. Cei depistati cu risc inalt de boala vor veni la control anual. In schimb, pentru copii examinarile sunt diferite pe grupa de varsta
"Ar trebui amendat cel care nu vine, constrans cumva, sa achite consultatia, daca el vine dupa 5 ani de dislipidemie si are trigliceridele 700", explica Violeta Bucica, medic de familie.
In prezent, cei de la CNAS va recomanda sa cereti medicului de familie consultatia de preventie, pentru ca de anul viitor el va umbla dupa pacienti. Imediat ce intra in vigoare cardul de sanatate, consultatiile vor fi validate in sistem si platite.
Potrivit datelor de la CNAS, de acest consult preventiv au beneficiat, in toata tara, 470 de mii de copii si aproximativ 290 de mii de adulti.