Intr-un comunicat al institutului se precizeaza ca alocarile financiare pentru programele de Sanatate vor fi insuficiente pentru a acoperi toate nevoile pacientilor.

O declaratie facuta la finele saptamanii trecute de presedintele Casei Nationale de Asigurari de SanatateVasile Ciurchea, care spunea ca fondurile alocate programelor nationale de Sanatate „nu sunt suficiente, dar ne ajung”, a fost contrazisa astazi de reprezentantii Institutului pentru Politici Publice, prin intermediul unui comunicat de presa. In document se arata ca programele nationale de sanatate vor functiona cu prorogare si anul viitor, din aceleasi alocari financiare, insuficiente pentru a acoperi nevoile pacientilor, din cauza amanarii adoptarii bugetului pe 2015. „Desi mai sunt doar cateva zile pana la sfarsitul anului, noile programe nationale de sanatate pentru anul 2015 nu au fost inca supuse consultarii publice, principalul motiv fiind amanarea adoptarii bugetului pe anul viitor, dar si prelungirea transferului de competente in finantarea acestor programe de la Ministerul Sanatatii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de la 1 ianuarie 2015. Sanatatea nu a reprezentat, din pacate, o prioritate in bugetul de stat in anii 2013 — 2014, alocarile financiare pentru programele nationale de sanatate fiind cu aproximativ 71 la suta mai mici in anul 2013 fata de 2011”, se precizeaza in comunicat.

Institutul de Politici Publice si partenerii sai considera ca indicatorii de masurare a eficientei alocarii financiare guvernamentale nu sunt pe deplin adaptati realitatii curente, intrucat nu masoara eficienta alocarilor financiare in corelatie cu obiectivele propuse pentru fiecare program, dar nici in legatura cu nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile, cum sunt comunitatile de romi. „IPP si organizatiile romilor au cerut Ministerului Sanatatii o larga consultare la momentul programarii prioritatilor in cadrul acestor programe nationale de sanatate pentru perioada 2015 – 2016, precum si o temeinica evaluare a impactului actiunilor derulate in cadrul acestora pana in prezent. IPP considera ca o decizie eficienta privind reorganizarea generala a alocarilor financiare in cadrul celor doua programe nationale de sanatate – Imunizare si Sanatatea Femeii si a Copilului – se va face in masura in care autoritatea care va gestiona in continuare programele nationale de sanatate isi va asuma o analiza de nevoi complexa, dar si decizia alocarii de fonduri in acord cu nevoile identificate, respectiv cu impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe”, se mai arata in comunicatul citat.

CITESTE

Cu prilejul unei dezbateri la care a participat in cursul saptamanii trecute, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat ca fondurile alocate programelor nationale de sanatate sunt suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile necesare, dand asigurari ca nu vor exista sincope in ceea ce priveste finantarea. „In ceea ce priveste fondurile, in acest moment nu exista niciun fel de problema, toate programele nationale sunt acoperite si cu atat mai mult programul de dializa, care functioneaza cel mai bine. De-a lungul anilor, de la infiintarea CNAS si pana acum, in fiecare an au fost bani mai multi, niciodata banii nu au ajuns, niciodata banii nu au fost suficienti, la fel se intampla si acum, nu sunt suficienti, dar ajung. Si pacientul trebuie sa inteleaga la un moment dat ca toata lumea ii vrea binele si atunci trebuie sa respecte acele indicatii medicale, trebuie sa respecte acel regim pe care medicul curant il da. In esenta, este spre binele pacientului. Daca reusim sa tinem pacientii in anumite limite, anumiti parametri, atunci si costurile vor fi ceva mai normale si vom putea sa tratam mai multi pacienti cu aceiasi bani. Nu exista un sistem in lume standard, nu s-a inventat inca un sistem care sa spuna: exista nevoie de atatia bani. In orice tara din lume mai trebuie niste bani, in orice tara din lume, in orice sistem mai trebuie miscat ceva”, declara Ciurchea la acel moment.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro