Perioada postului este cea mai profitabilă în ceea ce priveşte vânzările de peşte, spun reprezentanţii patronatelor din industria cărnii. Chiar şi aşa, românii consumă de două ori mai puţin peşte decât în comunism şi sunt pe ultimul loc în UE la acest capitol. Preţul crescut al alimentului, în condiţiile în care aproape 90% din peştele vândut în România este din import, reprezintă principalul motiv pentru care alimentul nu este cea mai vândută carne nici măcar în perioada postului.
Un român mănâncă de două ori mai puţin peşte decât mânca în perioada Comunismului, adică, în medie, 4,2 kilograme de peşte şi produse din peşte, pe an, potrivit statisticilor, România clasându-se astfel pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de peşte pe cap de locuitor.
”Nicio masă fără peşte a devenit pentru majoritatea românilor un lux. În ultimii 25 de ani, românii nu şi-au modificat preferinţele culinare. Ar mânca la fel de mult peşte dacă nu ar fi aşa de scump. În România, în proporţie de 85-90% din peştele care se găseşte în magazine este de import, iar acest lucru influenţează foarte mult preţul alimentului”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Acesta a explicat că, în ultimii ani, s-a observat o uşoară creştere a vânzărilor la carnea de peşte, deoarece românii acordă mai multă atenţie dietei pe care o urmează.
”Creşterea nu este una spectaculoasă, având în vedere veniturile scăzute pe care le au românii. Nu poţi să îţi permiţi să mănânci de trei ori pe săptămână peşte aşa cum îţi recomandă nutriţionistul, având în vedere că 80% dintre familiile de români, care au şi doi copii, rămân cu 1.200 – 1.300 de lei după ce îşi plătesc toate facturile. Ca să cumpere un crap sau un somn întreg trebuie să investeşti numai în carnea de peşte în jur de 100 de lei. Pe lângă asta trebuie să mai cumperi şi altceva pe post de aperitiv, iar astfel costurile pot ajunge chiar şi până la 200 de lei. Din banii ăştia, unele familii supravieţuiesc chiar şi o săptămână”, a mai spus Frumosu.
Cum verifici dacă peştele este proaspăt
Perioada postului este cea mai profitabilă în ceea ce priveşte vânzările de peşte, spun reprezentanţii patronatelor din industria cărnii. Cu toate acestea, carnea de peşte nu este cea mai "populară". ”Preţul unui kilogram de peşte poate fi chiar şi de două ori mai mare decât cel al cărnii de pui sau de porc. Un kilogram de somon costă în jur de 50 de lei, în timp ce un kilogram de piept de pui costă 20, iar kilogramul de pulpă de porc costă 18 lei”, a punctat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANP) recomandă să fim precauţi atunci când cumpărăm peşte, deoarece acest aliment este uşor perisabil şi depozitat în locuri neadecvate deoarece poate deveni chiar periculos pentru organism. Peştele proaspăt trebuie întotdeauna păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, parţial acoperit de aceasta.
ANPC oferă sfaturi şi în ceea ce priveşte felul în care putem depista singuri, fără a apela la un laborator de analize, dacă peştele este sau nu bun pentru a fi mâncat. Astfel, un peşte proaspăt are ochii limpezi, curaţi şi bombaţi, nu adânciţi în orbite. Solzii se desprind uşor de pe el, iar gura este închisă. În cazul în care găsiţi la pescării peşte acoperit cu mucus urât mirositor sau branhii sunt de culoare cenuşie sau brună, evitaţi să cumpăraţi alimentul din acel acel loc, deoarece este alterat şi poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Totodată, la peştele alterat spinarea este moale, iar atunci când o apeşi cu degetul urma nu dispare.