Preşedintele studenţilor din Căminul T19 ar fi primit de la medic 2.000 de lei ca să-i aducă studenţi. Acesta nu i-a atenţionat pe tineri ce acte semnează, le-a spus doar că hârtia contează ca să fie luaţi în evidenţa medicului din campus. „Este o speculaţie lansată de studenţii din cămin”, se apară medicul.

Conform informaţiilor provenite din surse apropiate anchetei desfăşurate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, direct implicate în scandalul studenţilor înmatriculaţi fără ştiinţa lor la medicul de familie Georgeana Mitoşeriu, preşedintele studenţilor din Căminul T19, Bogdănel Anuşca, ar fi primit aproape 2.000 de lei de la doctoriţă pentru a-i aduce mai multe persoane pe lista asiguraţilor.

De fapt, legătura dintre doctoriţă şi studenţii din campus s-a legat încă din luna mai a acestui an, când aceasta i-a abordat pentru a demara o campanie de promovare în rândul tinerilor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, în vederea schimbării medicului de familie. Totodată, ar fi existat un sistem în urma căruia s-ar fi plătit o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei pentru fiecare nou asigurat care trecea pe listele doctoriţei Mitoşeriu, „o campanie de altfel perfect legală“, susţin aceleaşi surse.

Colaborarea a continuat şi în momentul cazării din luna septembrie, însă doar în căminul T19, pentru studenţii de la Automatică şi Calculatoare, dovadă fiind şi faptul că la nivelul întregului campus există 180 de tineri pe listele de asiguraţi ai Georgeanei Mitoşeriu, iar în căminul T19 există 310 persoane. „Este o speculaţie lansată de studenţii din cămin. Dacă unuia îi vine o idee, ajunge de la presupunere la certitudine, de la parter la etajul al III-lea. Nu are niciun fundament“, a transmis Georgeana Mitoşeriu.

Preşedintele care a luat mită poate fi exmatriculat

Bogdănel Anuşca, preşedintele studenţilor din căminul T19, a avut pregătite în zilele de cazare o serie de cereri în alb pe care le-a completat cu datele studenţilor. Acesta le-a spus administratorului căminului şi celor care completau că formularele erau necesare pentru ca studenţii să poată fi luaţi în evidenţa medicului de la dispensarul din campus. Mai mult, simplele cereri formulate nu ar fi suficiente pentru ca studentul să treacă în îngrijirea unui alt medic de familie, ci ar fi nevoie şi de o adeverinţă de student şi una de la administraţia fiscală prin care să se precizeze că studentul nu înregistrează nicio sursă de venit.

Conform informaţiilor obţinute de la sursa citată, Georgeana Mitoşeriu ar fi precizat că restul de documente necesare pentru completarea dosarului urmau a fi date de către studenţi în momentul  în care aceştia s-ar fi prezentat prima dată la cabinet. Acest lucru ar cauza o problemă din moment ce, potrivit unor surse din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, aproximativ o sută de studenţi dintre cei care au semnat hârtiile de schimbare a medicului de familie sunt angajaţi cu carte de muncă în Iaşi şi nu mai beneficiază de asigurarea dată de calitatea de student, ci de cea dobândită în urma calităţii de angajat, prin plata contribuţiilor corespunzătoare.

Mai mult, Bogdănel Anuşca şi-a dat demisia ieri din funcţia de preşedinte al căminului, acesta urmând să se transfere şi într-un alt cămin din campus, aşteptând ca în cazul acestuia Facultatea de Automatică şi Calculatoare să ia o decizie, fiind pasibil inclusiv cu exmatricularea. „Mâine este audienţă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, vrem să discutăm care este cea mai rapidă procedură prin care studenţii să îşi poată alege, în cunoştinţă de cauză, medicul de familie şi apoi să le-o comunice şi lor“, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti a UTI.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro