Incepand din 2015, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) vor sa introduca un nou model de riscograma, pentru ca medicul de familie „sa poata trage concluzii mai rapid” cu privire la starea de sanatate a pacientilor, a spus presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, intr-o conferinta de presa.

„Ne gandim pentru anul viitor, la medicina primara sa mai schimbam cate ceva. Vrem sa facem un alt model de riscograma, din care sa putem trage concluzii mai rapid si mai si mai aproape de realitate. Avem sustinerea medicilor de familie in acest sens”, a explicat presedintele CNAS.

Totodata, aceeasi sursa a mai explicat ca tot din 2015 se doreste dezvoltarea sistemului managementului de caz, acesta aducand economii la bugetul Casei.

Cardurile care nu au ajuns inca la asigurati vor fi impartite de catre medicii de familie

In ceea ce priveste distribuirea cardurilor de sanatate,  medicii de familie vor fi cei care le vor imparti asiguratilor care inca nu si-au ridicat cardul.

“Tot la medicina primara, pentru anul viitor sau incepand din ultimele zile ale acestui an, am gasit sprijinul si intelegerea de a da medicilor de familie cardurile returnate, in asa fel incat pacientul sa nu faca multe drumuri. Are nevoie de serviciul medical, se duce la medicul de familie, unde isi gaseste cardul. Si ma refer la pacientii care nu au primit cardurile pana in acest moment”, a mai explicat Vasile Ciurchea.

Aproximativ 12,5 milioane de carduri au fost distribuite pana in prezent prin posta, dintre acestea 120.000 fiind initializate. In jur de un milion de carduri se afla inca in circuitul postal sau au fost returnate caselor de asigurari de sanatate.

"Tiparirea si distribuirea cardului va continua pentru persoanele care implinesc varsta de 18 ani si/ sau dobandesc calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Pana in prezent au fost validate in sistem peste 120.000 de carduri de sanatate", a afirmat Ciurchea.

El a spus ca la inceputul anului 2015, dupa o perioada in care vor fi rezolvate problemele legate de modul de functionare a cardurilor, decontarea serviciilor medicale se va face doar in baza cardului de sanatate. Ciurchea a mai afirmat ca de la 1 februarie anul viitor, cel mai probabil, folosirea cardului va fi obligatorie. El a precizat ca, dupa momentul in care cardul va deveni obligatoriu, daca furnizorii de servicii medicale nu-l vor folosi, CNAS nu le va deconta acestora serviciile.
Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro