București, 15 decembrie 2014: Românii cheltuie, în fiecare an, aproximativ 100 de milioane de euro pe intervenții medicale în străinătate, din convingerea că doar peste hotare pot găsi medici cu experiență, aparatură medicală modernă și reușită aproape de 100%. În același timp, în România, se întorc medici specialiști cu experiență în centre medicale de renume din Europa și tratează români la prețuri de 10 ori mai mici decât în străinătate, cu aparatură modernă și cu aceeași șansă de reușită ca în afara României.
“După 14 ani de experiență în Franța, pot spune că serviciile oferite pacienților la Spitalul European Polisano sunt similare celor din occident. Imediat după facultate, mulți tineri medici din generația mea au ales să se formeze în marile centre din occident. În momentul de față, mulți dintre noi au ajuns în poziții cheie în centre universitare cu reputație din Europa și avem voința de a sprijini reformarea sistem medical românesc. O soluție pentru această reformare este dezvoltarea sistemului medical privat, crearea unor parteneriate public-privat, după modelul celor din Franța și Germania și inițierea unor punți de legătură între medicina privată și medicina de stat. Ne aflam la un moment de cotitură pentru reforma sistemului medical românesc, iar lipsa acestor măsuri de încurajare a medicinei private și de dezvoltare a parteneritelor cu instituții de stat va duce la transformarea sistemului medical romanesc într-o piață de export pentru clinicile din afara României”, declară Conf. Dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară și Toracică Spitalul European Polisano, Sibiu.
Conform unui studiu Eurobarometru, peste 55% dintre români și-au manifestat dorința de a merge la tratament într-un alt stat membru UE. Principalele motive invocate de aceștia sunt: lipsa tipului de tratament în România, calitatea medicală a serviciului oferit în străinătate și modelul de funcționare a echipelor medicale.
În prezent, modelul de lucru căutat de pacienții români în spitalele europene este implementat și la noi în țară, la Spitalul European Polisano din Sibiu. Factorul de diferențiere al spitalului, față de alți furnizori de servicii medicale din România este reprezentat de echipele interdisciplinare care tratează fiecare caz în parte, de la diagnosticare, până la tratament.
Anul acesta, la Spitalul European Polisano din Sibiu, echipei medicale Heart Team, condusă de Conf. Dr. Victor Costache, i s-au alăturat medici de renume din Irlanda și Belgia pentru o intervenție în premieră mondială: implantare de proteză bifurcată Phantom pentru un anevrism de aortă.
„Heart Team” și „Brain Team” din cadrul Spitalului European Polisano, cele două echipe medicale care au efectuat, în ultimul an, sute de operații complexe, intervenții în premieră națională și mondială, sunt formate din medici cu experiență în centre medicale din Europa, care acceptă provocări în profesie și rezolvă cazuri medicale unice, unele refuzate de alte spitale europene.
“Caut frecvent cazuri complicate, care mă provoacă din punct de vedere al complexității. Anul aceasta, am realizat o premieră în România, o operație realizată folosind tehnologia prin fluorescență indusă de 5-ALA, în cadrul căreia am îndepărtat o tumoră cerebrală malignă. Operația precum și terapia în primele 24 de ore postoperator s-au desfășurat pe întuneric. Procedura este delicată, atât în timpul intervenției, cât și în timpul monitorizării ulterioare a pacientului, acesta necesitând a fi ferit de lumina focalizată și lumina diurnă”, declară Dr. Claudiu Matei, Șef Secție Neurochirurgie, Spitalul European Polisano din Sibiu.
Intervenția neurochirurgicală cu fluorescență prin 5-ALA, realizată în premieră națională la Spitalul European Polisano și continuată cu succes, s-a ridicat la 5.000 de euro, în timp ce pacientul ar fi plătit în Viena 50.000 de euro, iar în Canada 100.000 de euro, pentru același tip de intervenție, în condiții similare.
Principalele specialități pe care sistemul medical din România le are subdezvoltate față de nevoile de tratament ale populației, iar pacienții le caută în afara țării sunt: chirurgia cardiovasculară și toracică, cardiologia intervențională, neurochirurgia, imagistica și procedurile de fertilizare.
“Pacienții români caută în afară servicii medicale despre care se vorbește prea puțin în România. Însă, partea de cardiologie intervențională în Europa este de 5 ori mai scumpă decât în cadrul spitalului nostru. Am efectuat, până în prezent, peste 10.000 de dilatări coronariene cu stent, 60% dintre acestea la pacienți cu infarct miocardic acut. Pentru acestea, românii plătesc zeci de mii de euro în Europa. Premiere naționale realizate împreună cu doctorul Victor Costache - implantarea de endoproteză aortică multilayer pentru un anevrism toraco-abdominal și procedura de cardiologie interventionala pentru o stenoză aortică a unui copil de 8 ani – se efectuează la costuri de 10-12 mii de euro la Spitalul Polisano în timp ce în centrele europene de renume prețurile încep de la 50.000 euro”, declară Dr. Nicolae Florescu, Sef Sectie Cardiologie Intervențională, Spitalul European Polisano din Sibiu.
Cele două echipe medicale, au efectuat în ultimul an, alături de specialiști din Europa, 25 de operații pro bono pentru copii proveniți din familii defavorizate sau din centrele de plasament. Intervențiile s-au ridicat la aproximativ 100.000 de euro și au fost suportate, în totalitate, de spital. Tot în ultimul an, Heart Team a fost implicată într-o campanie de responsabilitate socială, din dorința de a crește gradul de diagnosticare corectă a bolilor coronariere. Au fost realizate peste 800 de coronarografii gratuite. Costul acestor proceduri s-a ridicat la peste 300.000 de mii de euro, fiind suportate în totalitate de Spitalul European Polisano.
***
Spitalul European Polisano din Sibiu face parte dintr-o structură integrată de centre de excelență în medicină, la nivel european. Este singurul spital din România acreditat de Societatea Franceză de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică și reprezintă cea mai recentă și cea mai modernă investiție în sistemul privat de sănătate din România.
Investiția inițială, în anul 2013, s-a ridicat la aproximativ 30 de milioane de euro, dintre care aparatura a fost în valoare de peste 15 milioane de euro.
Anul acesta, Spitalul European Polisano a continuat investiția inaugurând cel mai modern centru de radioterapie din țară, dotat cu sistemul ThomoTherapy, produs Accuray USA, în valoare de 4 milioane euro.
Pentru mai multe informații: Bianca Severin – bianca_severin@mccannpr.ro sau 0725.346.009
Dr. Claudiu Matei: Sef Sectie Neurochirurgie, Spitalul European Polisano Sibiu
-
experienta de studiu si practica acumulata in centre universitare renumite precum: Hospital Universitari de Bellvitge Barcelona, Spania; Hopitaux Civile de Colmar, Franta; Bad Berka Zentralklinik Germania
- Cursuri internationale in centre medicale de renume din Germania, Barcelona, Belgia, Portugalia, Cehia, Elvetia
- Premiera nationala in cadrul Spitalului European Polisano – o operatie cu Fluorescenta prin 5-ALA, in cadrul careia unui sibian i-a fost indepartata o tumoare printr-o procedura medicala realizata pe intuneric.
- Coordonatorul unui program de CSR, in 2014, in cadrul caruia 7 copii suferind de spina bifida si hidrocefalie au fost operati pro bono
Dr. Nicolae Florescu: Sef Sectie Cardiologie Interventionala, Spitalul European Polisano
- Pregatirea initiala in cardiologie interventionala (1999-2000) in cadrul departamentului de cardiologie, University Hospital of Wales, Cardiff, Marea Britanie, in urma castigarii unei burse de pregatire prin Societatea Europeana de Cardiologie.
- Doctor in medicina (2007), cu subiectul tezei de doctorat: “Revascularizarea interventionala precoce in sindroamele coronariene acute”.
- Sef de lucrari, medic primar medicina interna, specialist cardiolog cu supraspecializare in cardiologie interventionala si invaziva la Spitalul Universitar din Bucuresti
- Experienta bogata in cardiologia interventionala:
- In cadrul campaniei de responsabilitate sociala realizata din ianuarie la Spitalul European Polisano – Coronarografia gratuita - a realizat peste 800 coronarografii si 350 de stentari gratuite.
- Premiere nationale:
Conf. Dr. Victor Costache: Sef Sectie Chirurgie Cardiovasculara si Toracica, Director Medical al Spitalul European Polisano
- A abolvit Facultatea de Medicina din Iasi, in anul 1998
- Dupa primul an de rezidentiat in chirurgie toracica, a plecat in Franta, la Spitalul Universitar din Toulouse, unde a reusit la concursul francez de rezidentiat in chirurgie cardiovasculara
- Intre 2008 si 2009, a practicat chirurgia cardiaca la Institutul Inimii din Quebec, unde s-a specializat in chirurgia cardiaca minim-invazivă si TAVI.
- Dupa noua ani de activitate in spitalele universitare din Grenoble si Toulouse, unde a realizat toata gama de interventii pe cord deschis si s-a supraspecializat in transplantul cardiac si pulmonar, a acceptat provocarea de a deschide, in 2010, impreuna cu doi reputati chirurgi din cel mai mare centru privat din Franta, Grupul Tonkin din Lyon, primului centru public-privat din Annecy, Franţa. Dr. Costache a fost coordonatorul serviciului public din Annecy timp de trei ani
- In iunie 2013 s-a alaturat proiectului Spitalului European Polisano din Sibiu
- A realizat peste 140 de operatii pe cord deschis
- Premiere în regiune:
- Premiere nationale:
- Premiera mondiala: