Lună de lună, un angajat român contribuie la fondul de sănătate cu 5,5% din veniturile sale, iar angajatorul are datoria să vireze, pentru acelaşi salariat, încă 5,2%, în total 10,7%.

O dată la câţiva ani, se întâmplă ca cetăţeanul să aibă nevoie de spitalizare. Ce urmează… ştim prea bine!

Ne afectează teribil, mai ales dacă nu avem bani sau cunoştinţe sus-puse, dar ne dăm peste cap, înghiţim în sec şi o scoatem la capăt cumva…sau nu.

În orice caz, puţini sunt cei care reclamă nepăsarea, neruşinarea, neglijenţa şi incompetenţa personalului medical sau mizeria din spitale. De exemplu, din 2012 şi până acum, doar 57 de pacienţi constănţeni au sesizat Filiala Constanţa a Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Dan Solca este unul dintre pacienţii medicului Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reţinut de procurorii DNA, pe data de 15 decembrie, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Acesta a stat, anul trecut, mai mult prin spitale decât acasă, timp în care a fost operat de patru ori, numai la Constanţa, şi a cheltuit peste 4.500 euro. Chiar şi aşa, murea cu zile dacă nu ajungea la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”. Aici a aflat că la spitalul de la Constanţa s-a ales cu hepatita de tip C, dar şi cu o hernie inginală.

Nu este un caz singular, tocmai de aceea ar trebui să nu mai plecăm supuşi capul, ci să ne apărăm drepturile reclamând orice neregulă întâlnită. Pentru început, sesizăm directorul spitalului, apoi Colegiului Medicilor, Protecţia Pacientului sau Ministerul Sănătăţii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro