Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CEJ) va permite obtinerea de patente pentru anumite cercetari cu celule susa in UE, dupa ce a decis, joi, ca orice organism care nu este capabil sa se dezvolte intr-o fiinta umana nu este un embrion uman si poate fi patentat.

Decizia emisa joi de CEJ a fost luata dupa ce o companie americana, International Stem Cell Corporation (ISCO.PK), a sesizat justitia din Marea Britanie, cerandu-i sa se pronunte in privinta dreptului de patentare a unor procese stiintifice care implica folosirea unor celule extrase din ovule umane, informeaza Reuters.

Cazul in sine este unul foarte important, intrucat, in urma cu trei ani, CEJ a decis ca studiile cu celule susa pe baza de embrioni umani nu pot fi patentate. Decizia a fost condamnata la acea vreme de multi oameni de stiinta, care au spus ca reprezinta "o lovitura devastatoare" data programelor de cercetare medicala din Europa.

Ca urmare a acelei decizii din 2011, Biroul pentru patente si marci din Marea Britanie a respins cererile de obtinere a unor patente formulate de compania ISCO.PK, care isi are sediul general in California.

Desi terapiile cu celule susa se afla inca in stadii experimentale, oamenii de stiinta considera ca acestea au potentialul de a trata o gama diversa de boli, de la maladia Parkinson si pana la orbire. Insa regulile extrem de rigide care reglementeaza procedura de obtinere a patentelor ar putea ingreuna comercializarea lor.

Cu toate acestea, compania International Stem Cell foloseste proceduri bazate pe ovule umane nefecundate, iar CEJ a decis ca astfel de ovule ar putea fi excluse din interdictia emisa asupra patentelor ce vizeaza celulele susa derivate din embrioni, daca autorii lor vor putea sa dovedeasca faptul ca ele nu pot sa se dezvolte in fiinte umane.

"Simplul fapt ca ovocitele umane activate prin partenogeneza incep un proces de dezvoltare nu este suficient pentru a fi considerate un «embrion uman»", a decis CEJ. Partenogeneza reprezinta procesul de dezvoltare a unui organism dintr-un ovul nefecundat.

CEJ spune ca justitia britanica este aceea care va trebui sa stabileasca daca acelor celule specifice folosite de compania americana le lipseste capacitatea de a se dezvolta in fiinte umane si sa indeplineasca astfel criteriile de obtinere a patentului.

Celule susa partenogenetice ale firmei americane se afla intr-o stare de predezvoltare clinica si ar putea fi utilizate pentru tratarea unor boli oculare severe, a unor afectiuni ale sistemului nervos si unor boli hepatice.

Cercetarile cu celule susa au generat in ultimii ani numeroase controverse. Criticii lor spun ca folosirea de celule susa extrase din embrioni reprezinta o practica lipsita de etica, intrucat obtinerea acelor celule implica distrugerea embrionilor, care reprezinta la randul lor "resturi" ramase dupa incheierea unor tratamente executate in clinicile de fertilizare.

Oamenii de stiinta spun ca aceste cercetari sunt justificate, deoarece celulele susa embrionare pe care ei le folosesc sunt linii de celule derivate din surplusul original de ovule, care pot fi pastrate pe termen nedefinit. Desi celulele susa adulte fac la randul lor obiectul unor studii ce vizeaza dezvoltarea unor tratamente potentiale, ele sunt mai putin flexibile decat celulele susa embrionare.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro